Regija
KAFIĆ U PROBLEMU

“Semafor” ostao bez parkirališta i pola gostiju
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Dostavni kamioni prometni znak, zbog kojih je i postavljen, ne poštuju, kaže Nada Prskalo Ališić

ŠIROKO POLJE - Tik uz državnu cestu u Širokom Polju, u samom centru, nekoliko metara prije semafora idete li iz smjera Đakova, niz godina djeluje ugostiteljski objekt naziva - Semafor. U njega su, uz domaću klijentelu, znali zaći i putnici radi okrjepe. Međutim, vlasnica Nada Prskalo Ališić žali se kako je prije nekoliko mjeseci ondje postavljen znak zabrane zaustavljanja i parkiranja pa njezini gosti nemaju više gdje parkirati, što joj znatno smanjuje promet. Pisala je, kaže, na niz adresa, no na razumijevanje, dodaje, nigdje nije naišla.

- Policija je pokrenula akciju Poštujte naše znakove, 7. rujna prošle godine. Do tada ovdje nije bilo znaka. Tada je policija Hrvatskim cestama poslala dopis da se nešto napravi zbog toga što je bilo pritužbi na kamione s dostavom koji se zaustavljaju zbog trgovine koja se nalazi pokraj mog objekta, bliže semaforu, te je znak postavljen 17. prosinca. No to nema veze s mojim cafe-barom, jer moja dostava ide u dvorište obiteljske kuće, a zbog ovoga sam ostala bez parkirnih mjesta - žali se vlasnica Prskalo Ališić, dodajući kako zabranu nitko “ne ferma” te da dostava ide i dalje, unatoč postavljenom znaku. Kaže i da nije obaviještena o prvom postavljanju znaka, nekoliko metara dalje, a koji je sada prenesen pred njezin objekt.

- Pitala sam ljude iz HC-a zašto su ovdje postavili znak, na što su mi odgovorili kako je to privremeno. Dokad će biti privremeno? - pita se Prskalo Ališić. Kaže i kako je navodno problem u tome što vozači ne mogu izići iz Kolodvorske ulice na državnu cestu.

- Dosad, pedeset godina, mještani su mogli izlaziti iz Kolodvorske ulice da im ništa nije smetalo, a sad odjednom ne mogu? K tomu, imaju zrcalo, koje bi, istina, trebalo biti puno veće, prema kojem se mogu orijentirati. Kad izlazite iz te ulice, izlazite na državnu cestu. Iz Kolodvorske nema semafora, nego samo zrcalo - kaže Nada, upozoravajući i na sljedeće: - Nije nam jasno ni zbog čega je u Širokom Polju, u strogom centru, ograničenje brzine 70 kilometara na sat, a, recimo, u Kuševcu 50? Pa ovdje je bilo nekoliko prometnih nesreća! Čemu služi zrcalo za izlazak na tu cestu ako je ograničenje 70? Postavili su prije semafora LED signalizaciju koja semafor prebacuje na crveno ako vozite više od 70 km/h. Međutim, vi imate vremena spustiti brzinu kako se crveno ne bi upalilo, a onda dodati gas i proletjeti kroz raskrižje s puno više od 70 i nikom ništa!

Nada Prskalo Ališić pita se zbog čega se, ako je zabrana zaustavljanja i parkiranja pet metara od pješačkog prijelaza, toga u njezinu slučaju nisu držali? Ustvrdila je i kako autobusna postaja 20-ak metara prije njezina kafića nije zakonski postavljena, a čijim bi uklanjanjem dobila dovoljan broj parkirnih mjesta.

Odgovor na optužbe i zakonska objašnjenja potražili smo u Hrvatskim cestama, gdje su nam odgovorili sljedeće: “Prometni znak zabrane parkiranja i zaustavljanja na državnoj cesti DC7 u Š. Polju postavljen je na temelju službenog zahtjeva Policijske postaje Đakovo zato što se vozila (osobito dostavna i teretna) zaustavljaju i parkiraju ispred semaforskog stupa u tom raskrižju i time potpuno zaklanjaju preglednost vozilima koja se sa sporedne županijske ceste uključuju u promet na DC7 te također zaklanjaju semaforsku lanternu i pješake na obilježenom pješačkom prijelazu. Time se, prema navodu PP Đakovo i našim spoznajama, ozbiljno smanjuje sigurnost svih sudionika u prometu u zoni tog raskrižja. Stoga je taj prometni znak, u funkciji sigurnosti i zaštite sudionika u prometu na tom mjestu na DC7, i potreban.”

Maja MUŠKIĆ
Hrvatske Ceste: Nije parkiralište

“Prema čl. 84. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ispred semafora i pješačkog prijelaza zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje, a površina u cestovnom zemljištu DC7 koju koristi dotični pravni subjekt nije parkiralište ni po jednoj osnovi te se koristi za nepropisno parkiranje, bez suglasnosti HC-a i lokalne samouprave. Također na cca 20 metara od tog ugostiteljskog objekta, uz sporednu županijsku cestu (s iste strane), postoje obilježena parkirališta”, navodi se priopćenju Hrvatskih cesta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike