Regija
NAKON SNIMKE KAKO PAS JEDE UGINULOG PSA

Zatvoreno sklonište za pse, nadzor traje
Objavljeno 18. travnja, 2018.

BELI MANASTIR

Sklonište za napuštene pse u Veterinarskoj stanici u Belom Manastiru zatvoreno je i zabranjen je prihvat novih pasa. Odlučilo je tako Ministarstvo poljoprivrede, nakon što je nadležna inspekcija, odmah nakon objave anonimne snimke kako u dvorištu skloništa jedan pas jede drugoga, obavila uvid u tamošnju situaciju. Snimka je zgrozila javnosti.

Optužni prijedlog

“Sklonište u Belom Manastiru zatvoreno je, zabranjen je prihvat novih pasa, a predviđeno je i premještanje te zbrinjavanje preostalih pasa u druga skloništa, ovisno o potrebi. Jedinice lokalne samouprave s kojima sklonište u Belom Manastiru ima ugovor obaviještene su da je ono zatvoreno do daljnjeg”, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na naš upit.

Protiv odgovornih osoba, tvrde nadalje u Ministarstvu, prošlog je tjedna podignut optužni prijedlog, a inspekcijski nadzor nastavlja se i ovog tjedna, kada će biti pregledane sve evidencije, prijave i odjave životinja iz skloništa te biti napravljen sveobuhvatan nadzor poslovanja skloništa. Dodaju kako će nakon završetka inspekcijskog nadzora biti poznate propisane kaznene mjere protiv odgovornih osoba u skloništu. U trenutku inspekcijskog nadzora u skloništu su, kažu u Ministarstvu, bila smještena 53 psa.

Direktor Veterinarske stanice, Vinko Benić, nije htio opširnije komentirati novonastalu situaciju.

Lešina ubačena?

- Nadležna komisija bila je kod nas, utvrđene su neke nepravilnosti, poput loše izvedenog odvoda. Sklonište privremeno ne radi, ali su psi ostali u njemu. Kada se budu otklonile sve nepravilnosti, izići ćemo pred medije i o svemu govoriti - istaknuo je Benić.

No, ako je vjerovati neslužbenim informacijama, situacija nije baš takva kakva se u prvi trenutak učinila. Uvjeti u skloništu, doduše, daleko su od idealnih, ali pojedinci tvrde kako žuti pas sa snimke, kojega jede bijeli, uopće nije iz belomanastirskog skloništa.

- On je ubačen preko ograde i u tom je trenutku već uginuo - tvrdi naš izvor, dodajući kako je posrijedi djelo skupine ljudi koja belomanastirskom skloništu ne želi dobro i hoće da ono bude na lošem glasu.

Budući da na području Osječko-baranjske županije postoje samo dva skloništa, u Belom Manastiru i Nemetinu, te su im stoga područja djelovanja poprilično velika, postavlja pitanje što će, u slučaju zatvaranja, biti sa psima koji su trenutačno u belomanastirskom skloništu i onima koji bi trebali biti u njemu smješteni. Dodaje kako kapacitet skloništa mora biti najmanje trostruko veći. O potrebama za većim kapacitetom Benić je govorio početkom ožujka ove godine, kada su u sklonište dovezena četiri psa iz Bistrice pokraj Slatine, koja su do tada sudjelovala u organiziranim psećim borbama do smrti.

- Pokrenuli smo razgovore s Gradom Belim Manastirom vezane uz gradnju novog skloništa. Grad je spreman ustupiti nam zemljište na poslovnoj zoni, a mi ćemo investirati u gradnju - rekao je tada Benić, navodeći kako je riječ o investiciji vrijednoj 3-4 milijuna kuna. Podsjetimo, prošle je godine u skloništu udomljeno približno 550 pasa, a najviše ih je, tvrde tamošnji djelatnici, završilo u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Ivica GETTO
(Ne)primjeren položaj skloništa

Sklonište za napuštene pse bolna je točka i stanarima obližnjih zgrada u belomanastirskoj Osječkoj ulici, koji se već godinama bune zbog laveža pasa. Na naš upit o (ne)adekvatnoj lokaciji skloništa, iz Ministarstva poljoprivrede poslali su sljedeći odgovor: “U skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, propisano je da skloništa mogu biti smještena na udaljenosti manjoj od 500 metara od naseljenog mjesta, no u tom slučaju moraju biti ograđena čvrstom ogradom, najmanje visine dva metra, te zvučno i vizualno izolirana od okoline, te moraju biti smještena na takvom mjestu da ne narušavaju rad i cjelovitost već postojećih objekata. Rješenje za skloništa, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja, za obavljanje djelatnosti skloništa izdaje Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.”

Ovisno o potrebi, predviđeno je i premještanje preostalih pasa u druga skloništa

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike