Sport
OTVORENO EUROPSKO PRVENSTVO

Ovako se navija za Hrvatsku
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Bilo je u Spaladiumu žvižduka, ali puno više pjesme, veselja, bučnog navijanja i ovacija na račun naših rukometaša

Osim zvižduka srpskoj himni, ni jednu zamjerku ne možemo izreći prema navijačima. Izostali su ružni povici zbog kojih se sramotimo na nogometnim tribinama diljem Europe i zbog kojih nas redovito kažnjavaju.

Prvi put su se hrvatski navijači oglasili u 45. minuti utakmice Švedska – Island uz “Moju domovinu“. Zagrijavanje je uoči susreta slijedilo s Mišom Kovačem i “Poljubi zemlju“. Na terenu se potom pojavila Indira Levak s himnom prvenstva “Na krilima pobjede“ uz nastup plesnog studija “Escape”.

Gromoglasni zvižduci uslijedili su kada su na teren izišli srpski rukometaši. Zvižduke je dobio i predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac kada se ukazao na videozidu u poruci koju je poslao svim navijačima i sudionicima EP-a. Na žalost, i kod intoniranja gostujuće himne “Bože pravde“ tribine nisu šutjele. Zato je bilo veličanstveno intoniranje “Lijepe naše”. Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” uz pomoć 12 tisuća grla. “Dok mu živo srce bije“. Tisuće srca bilo je od prve minute susreta. Navijanje – vrhunsko. Bez ijedne uvrede prema gostujućim igračima. Bez i jednog povika zbog kojih se stidimo, a zbog kojih nam UEFA i FIFA tako rado i često dijele kazne kada se čuju na nogometnim stadionima kada igra Hrvatska. U Splitu je igrala hrvatska reprezentacija koja se voli. Naravno, splitsku publiku najviše je zapalilo kada su se iz “etera“ čuli taktovi “Dalmacijo, moja ružo procvala“, a i u poluvremenu kada je Milo Hrnić zapjevao “Kome bi svirale moje mandoline”. No, na tribinama nije bilo samo Dalmatinaca, velik broj natpisa bio je i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Od Slavonaca vidjeli smo zastavu iz Slavonskog Broda, a pouzdano znamo da su jučer prema Splitu zbog utakmice krenuli i navijači iz Vinkovaca i Tenje. Impuls navijačima davali su i igrači s klupe. Kad god su skočili na noge, i publika je reagirala i doslovce eksplodirala. Kada su “kauboji” tražili podršku s tribina, dobili su je. Spaladium je pokazao kako se navija za Hrvatsku!

Krešimir LACKOVIĆ
Više rukometnih od Hajdukovih dresova

Čulo se jutros uz novine i kavu kako se po splitskim kafićima pričalo o rukometu i planu odlaska na utakmicu. Ne, nije bila euforija karakteristična za dan kada igra Hajduk, posebice one ljetne europske utakmice. Ali, da se nešto veliko događa u Dioklecijanovu gradu bilo je dovoljno signala. Posebno nakon podneva kada je sunce obasjalo splitsku Rivu i kada su već počeli uokolo hodati hrvatski navijači u dresovima. Primijećene su i veće grupe švedskih i nešto manje islandskih navijača. Ugodnih 15 stupnjeva za njih je očito pretoplo pa su po gradu hodali u kratkim rukavima. Naravno, nisu se svi šetali, nekoliko kafića na potezu od Rive do Spaladium Arene bilo je okićeno u švedske zastave, a hrvatski navijači rado su se fotografirali sa svojim gostima. Kako ipak vlada blaga rukometna euforija bilo je vidljivo i kada smo se prošetali po splitskom Pazaru ili tamošnjoj tržnici. Zna se tko je u sportskom smislu “gazda u gradu“ i najpopularniji sportski “subjekt“. Međutim, ovih dana na tržnici smo ipak zamijetili više onih kopija dresova rukometne reprezentacije s imenima Duvnjaka, Čupića, Štrleka, Cindrića i šalova i suvenira Hrvatske negoli samih kopija dresova Hajduka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike