Regija
PARADOKSI ŠKOLSTVA

Dvorana je uz matičnu školu s manje učenika nego u područnoj školi
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

MAGADENOVAC/MARIJANCI

O paradoksima domaćeg školstva, kojima sada aktualna vlast u jedinicama lokalne samouprave Slavonije i Baranje radi zadovoljavanja potreba učenika nastoji doskočiti na sve moguće načine, možda je nedavno u Marijancima na radnom sastanku sa županom osječko-baranjskim Ivanom Anušićem najbolje progovorio ravnatelj Osnovne škole Matija Gubec iz Magadenovca, Branko Belcar.

Nerazumljive odluke

On je iznio zanimljive podatke prema kojima trenutačno u novoj područnoj osmogodišnjoj školi u Marijancima, koja je sagrađena nakon 40 godina čekanja, ima više učenika nego u matičnoj školi u Magadenovcu. Naime, nakon gradnje nove škole, od ove školske godine u Marijancima nastavu pohađaju 103, a u Magadenovcu 91 učenik. Osim toga, u Marijancima, koji tek čekaju obećanu sportsku dvoranu, predviđeno je održavanje ukupno 22 sata tjelovježbe, koja će se bez dvorane tijekom zimskih mjeseci održavati improvizirano, u otežanim uvjetima. Istovremeno, u matičnoj školi u Magadenovcu, gdje se nastava održava samo od 5. do 8. razreda, uz školu je prije desetak godina sagrađena dvorana, gdje se tjedno održava samo osam sati tjelesnog odgoja! Sada pak treba pronaći salomonsko rješenje kako istovremeno iskoristiti dvoranu u Magadenovcu i riješiti problem održavanja tjelesnog odgoja u vrijeme zimskih mjeseci u Marijancima, što će neosporno za osnivača značiti novi trošak.

- U vrijeme kada je u Marijancima ugašena osmogodišnja škola prije točno 40 godina u Marijancima i Kunišincima bilo je ukupno 270 učenika od 1. do 8. razreda. Učenici od 1. do 4. razreda nastavu su pohađali u područnoj školi u Marijancima, a sve ostale učenike od 5. do 8 razreda svakodnevno su godinama po dva-tri autobusa dnevno vozila na nastavu u desetak kilometara udaljeni Magadenovac, gdje je bila napravljena matična škola za nastavu od 5. do 8. razreda, a odakle je bilo samo nekoliko učenika. Nikome do danas nije jasno zašto se postupilo na takav nonsens-način i zašto je sve to tako dugo trajalo - konstatirao je načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić prisjećajući se tog razdoblja i razloga zbog kojih su stanovnici Općine Marijanci desetljećima priželjkivali povratak vlastite osmogodišnje škole.

Škola na kotačima

Ravnatelj Belcar dodao je i da Osnovnu školu u Magadenovcu pohađaju djeca iz četiri jedinice lokalne samouprave: Općine Magadenovac (134 učenika), Općine Marijanci (103), Donjeg Miholjca (60) i Općine Viljevo (4 učenika). Gradnjom nove škole situacija se iz temelja promijenila, tako da je od ove školske godine u Osnovnoj školi u Magadenovcu ostao 91 učenik, a nova škola u Marijancima dobila je 103 učenika. Kako je dvorana u Magadenovcu sada ostala vrlo slabo iskorištena, ravnatelj Belcar uputio je zamolbu Županiji da tijekom zimskih mjeseci sudjeluje u sufinanciranju prijevoza dva puta tjedno za djecu iz Marijanaca na nastavu tjelesnog odgoja u Magadenovac, kako bi se bar koliko-toliko izjednačili uvjeti pohađanja nastave za djecu iz obje jedinice lokalne samouprave…

Nije nepoznanica da je upravo Osnovna škola u Magadenovcu, poznata još i kao “škola na kotačima”, i izvan granica Slavonije i Baranje znana po svom specifičnom ustroju budući da se nastavni rad odvija u čak deset objekata. Kako doznajemo na stranicama škole, predmetna nastava organizirana je u matičnoj školi u Magadenovcu, a razredna nastava odvija se u jednoj područnoj školi, te osam područnih odjela. Škola je samim početkom rada, kada su u jednu ustanovu fuzionirane tri samostalne osnovne škole, dobila veliko upisno područje koje obuhvaća četrnaest naselja s područja četiri jedinice lokalne samouprave.

Lidija ANIČIĆ
Putnici svi učitelji i gotovo svi učenici

- Kako su svi učitelji i skoro svi učenici matične škole putnici, školu nazivaju i 'škola na kotačima'. No unatoč poteškoćama koje proizlaze iz ustroja ustanove, škola je velikim trudom vodstva i uspješnom suradnjom s jedinicama lokalne samouprave upisnog područja, te posebnom pažnjom osnivača, Osječko-baranjske županije, uspjela ostvariti primjerene uvjete rada u svim svojim objektima - navode na službenim stranicama “škole na kotačima”.

pomoć

ŽUPANIJA BI TREBALA POMOĆI U TROŠKOVIMA PRIJEVOZA

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike