Osijek
FESTIVAL SLIKOVNICE OVO LJETO POD SLOGANOM “NOVA ZEMLJA POČINJE S VAMA”

Niz radionica, promocija, izložbi...
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Međunarodni festival slikovnice "Čuvari priča", događaj je s dugogodišnjom tradicijom koji Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija, Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, Austrijskog kulturnog foruma i Udruge za rad s mladima "Breza". Program festivala održavat će se od 27. do 29. lipnja pod sloganom Nova zemlja počinje s vama. Svaki će dan počinjati u 10 sati u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek izradom zastavica inspiriranih pričama, a kreativne i edukativne radionice, promocije, izložbe, glazbeni te kazališni program izmjenjivat će se cijelog dana.

- Sandra Radočaj na radionici Kaligrafija poučit će zainteresirane vještini lijepog pisanja. Željka Mezić pokazat će kako različitim likovnim tehnikama kreirati svoj autoportret i portret stvoritelja novog svijeta. S Tihanom Ostreš otkrivat će se kakav se minijaturni svijet krije u ljusci oraha, a s Draženom Jerabekom stvarat ćemo lik zvjezdanog prijatelja. Davorka Semenić Premec i Vanda Čižmek, autorice serijala slikovnica o Veri, upravo će njoj posvetiti svoje radionice. Gemma Palacio, španjolska umjetnica s adresom u Austriji, održat će online-radionicu o tome kako si, kada nemamo inspiracije, na zabavan i pustolovan način možemo pomoći u kreiranju lika iz mašte. S pričama na engleskom jeziku klinci će se moći družiti na radionici Story time, a Davor Vrandečić prenijet će svoja iskustva u radu na radiopričama.

Daniela Skoković naučit će nas kako izraditi dnevnik prirode, Ines Novak predstavit će svoju knjigu "Slavonija u mom srcu", a djelatnici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek popularnom kazalištu sjena prilagodili su dvije priče - Kvakača Dubravke Pađen Farkaš i Dražena Jerabeka te Bubu, Maru i Baru Željke Mezić. Petak završava druženjem uz glazbu s Antonijom Pintarić, a u subotu festival zatvara Teatar to go predstavom Majstori - otkriva bogat festivalski program Siniša Petković, viši knjižničar, voditelj Posudbenog odjela za odrasle GISKO-a.

U sklopu festivala organizirane su i dvije izložbe. Izložba ilustracija i instalacija Novi svijet počinje s vama, koja će, kao dio Osječkog ljeta kulture, biti postavljena u Galeriji Kulturnog centra, okuplja voditelje ovogodišnjih radionica, no na njoj će se moći vidjeti i radovi Zdenka Bašića i Nikoline Dinješ. Janko Cicvarić svoje će radove predstaviti u petak u 19 sati, a izložbu će se moći posjetiti tijekom ljetnih mjeseci u izložbenoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Detaljan raspored programa festivala nalazi se na mrežnim stranicama Knjižnice. Događaji su, kao i uvijek, namijenjeni i djeci i odraslima, a za sudjelovanje u nekima potrebne su prijave, stoga se požurite!

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

ZNANSTVENA KONFERENCIJA NA FFOS-U

Promišljanje krize, izazovi, ali i prilike

OBLJETNICA MOTO KLUBA OSIJEK

Bajkeri zagospodarili gradom

Najčitanije iz rubrike