Osijek
ALISA S ONE STRANE OGLEDALA

10. Reart festival:
Od kreativnog sajma
do glazbene euforije
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Umjetnici su, uz 25 izlagača, odveli Osječane u Zemlju čuda
Livada kod Tvrđe ponovno je bila mjesto Reart festivala, ove godine s temom: "Alisa s one strane ogledala". Uz 25 izlagača, posjetitelji su imali priliku vidjeti vrhunske rukotvorine poput nakita od žirovih kapica i pistacija, biljnih terarija, prirodnih sapuna i drvenog posuđa, no održane su i brojne druge aktivnosti iz područja umjetnosti.

- Za desetu godinu Reart festivala osim sajma pripremili smo i više izložbi. Izložba skulptura projekta "stARTanje" na temu Šah okupila je sedam akademskih umjetnika, koji su izložili svoje šahovske figure. Lumenartist je pripremio svjetlosne projekcije, a tu su i naše ambijentalne instalacije iz udruge. Pokrenuli smo i dva natječaja, jedan za djecu za najbolji crtež s temom ovogodišnjeg festivala i drugi za najbolje uređeni štand. Večeri su bile ispunjene glazbom Human Buldozera, FILC-a, DJ Marushke, Doringa, Pseće plaže, Melted kolektiva i After AirDnb&b After dua - ističe Valentina Grubačević, voditeljica Reart festivala.

Među brojnim izlagačima istaknula se Zorana Jančić iz Varaždina, pedagoginja i neakademska umjetnica koja se voli igrati, kaže. Za svoju prvu izložbu na Reart festivalu pripremila je Čudne mudre, zbirku od 12 priča nastalih na temelju improviziranih ilustracija, a sastavila je i neobične mobile nazvane Šumski duhovi.

- Kada čovjek uzme papir i švrlja, uvijek se negdje mogu prepoznati oko ili nos, noga ili drvo. Takve sam linije spajala u crtež, onda bih ih promatrala i pitala se: Što je to iz mene izišlo? Tako sam pisala priče o tome, a zatim sam ih i uglazbila. Neke su arhivske, neke se rimuju, a govore o različitim temama, od prijateljstva do smrti. Odlične su za odrasle koji još čuvaju ono dijete u sebi, a dobre su i za klince, jer su im zabavne i potiču pitanja o onim temama koje roditelji ne znaju kako početi. Jako sam sretna da sam napokon došla na festival i povezala se s ljudima, ima prekrasnih umjetnika i izložbi. Volim promatrati tuđe proizvode i procese, no najdraže mi je podijeliti s drugima svoja znanja i saznati nešto novo. To me inspirira i tako učim o sebi - naglašava Jančić.

Umjetnica Klaudia Gotal pripremila je širok opus radova nastalih u sklopu obrazovanja na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, odnosno na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost. Koristeći se različitim medijima kombinirala je pastel, akvarel, ulje na platnu i ljepenci, a oduševila je i vlastitim minijaturama - malenim ručno rađenim slikama i okvirima. E.Lukić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike