Osijek
II. GIMNAZIJA SLAVI

Učenici za Dan škole osmislili svoj kurikulum
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Učenici i profesori sami su kreirali radionice i druge aktivnosti - kaže ravnateljica Merčep

Zdravi, fini i brzi doručci, Zdravi kolači, Dobre vibracije, Heklanje i štrikanje, Pilates, Vezenje, Biciklistička street art tura, Kickboxing i Krav Maga... ovako izgleda samo dio školskog kurikuluma kada ga kreiraju učenici osječke II. gimnazije.



Nastava prema njihovu guštu, kao odmak od svakodnevice i formalne nastave, organizirana je u povodu Dana škole, a sadržavala je niz radionica i aktivnosti koje su pokazale koliko učenici mogu biti kreativni, snalažljivi i složni kada im se pruži prilika, a upravo to učinili su profesori jezične gimnazije, koja je osnovana prije 32 godine, a danas ima 440 učenika.

“Dan naše škole zapravo je 23. ožujka, no od prošle godine odlučili smo obilježavati ga posljednjeg dana prije proljetnih praznika kako bi učenici u opuštenom ozračju dočekali odmor. I ove smo godine odlučili da protekne u znaku nastave prema izboru učenika i profesora, kojima smo pružili priliku da sami kreiraju radionice i druge aktivnosti. Od toga smo napravili uži izbor te su se učenici prijavili na one koje ih najviše zanimaju", otkrila nam je ravnateljica II. gimnazije Nives Merčep.

Bilo da se radi o sportu, zdravoj prehrani ili pak učenju tradicijskih vještina poput zlatoveza, predano uključivanje učenika u ove i druge, slične aktivnosti potvrdio je koliko je za njih važan povremeni odmak od formalnih nastavnih aktivnosti.

“Često su učenici u gimnazijskom obrazovanju opterećeni količinom gradiva, tako da im uključivanje u različite izvannastavne i izvanškolske aktivnosti pruža mogućnost da otkriju neke druge talente koji se možda kriju u njima te se možda baš u njima ostvare, ako to već nije nešto vezano uz formalno obrazovanje”, dodala je ravnateljica.

Ivan Alilović
ZLATOM VEZEM I BEĆARCE SLAŽEM
“Zlatom vezem i bećarce slažem” bila je jedna od zanimljivih radionica koje su u povodu Dana škole osmislili učenici i profesori II. gimnazije Osijek, a koju je posjetila i naša ekipa. U učionici u kojoj je grupa učenika učila o zlatovezu, a druga slagala stihove bećaraca, sve je odisalo pravim slavonskim štihom. Činjenica da ovu školu pohađa ‘malo manje mladića’, kako nam je napomenula prof. hrvatskog jezika Mirjana Bogdanović, evidentno je utjecala na inspiraciju djevojaka koje su složile ovaj bećarac: “Muških nam u Jezi ima jako malo, al’ do njih nam je ipak jako stalo!”

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

Najčitanije iz rubrike