Regija
DRŽAVNA TAJNICA SLUŽBENO URUČILA PREDMETE

Županija, Vinkovci i Vukovar dobili su na raspolaganje 234 nekretnine u vlasništvu RH
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
VINKOVCI - Državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak u Vinkovcima je službeno uručila predmete državne imovine na raspolaganje i postupanje vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću te predstavnicima Grada Vinkovaca i Grada Vukovara, sukladno Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Kako je pojašnjeno na uručenju predmeta državne imovine, riječ je o proceduri u skladu s novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023., a kojoj je cilj ubrzati rješavanje predmeta.

- Danas smo samoj Županiji te gradovima Vinkovcima i Vukovaru donijeli predmete koji su kod nas bili u radu i koji će se nastaviti u ovim jedinicama lokalne i područne samouprave. Župan odnosno gradonačelnici sada upravljaju državnom imovinom u ime RH i mogu samostalno odlučivati po zadanoj proceduri do iznosa od 130.000 eura. Od tog iznosa do milijun eura odluke će donositi Županijska skupština odnosno gradska vijeća, a sve preko toga ide na odlučivanje nazad u Ministarstvo. Ministar će odlučivati do 1,5 milijuna eura, a svi iznosi veći od toga dolaze na odlučivanje u Vladu RH. Koliko čujem, Županija, a i gradovi, ekipirali su se za ovaj posao, a Ministarstvo im stoji na raspolaganju za sva pitanja – rekla je u Vinkovcima državna tajnica Sanja Bošnjak.

Pojasnila je kako je Vukovarsko-srijemska županija tako dobila 145 predmeta koji se odnose na jedinice lokalne samouprave te na fizičke i pravne osobe s područja najistočnije županije. Grad Vinkovci dobio je 34, a Grad Vukovar 55 predmeta, a koji se odnose samo na fizičke i pravne osobe.

- U drugim županijama ima i puno više predmeta nego kod nas, međutim, za našu županiju ovo posebno puno znači jer je većina predmeta odnosno većina imovine koja se kod nas traži od države u cenzusu u okviru kojega mi možemo odlučivati. Mislim da ćemo značajno ubrzati donošenje tih odluka i rješenja i kroz kratko vrijeme doći u situaciju da se gotovo uopće ne čeka na rješavanje tih predmeta – rekao je župan Damir Dekanić.

Za postupanje s preuzetim predmetima sve je spremno i u Gradu Vinkovcima.

- Zahvaljujemo Vladi i Ministarstvu na danom povjerenju za upravljanje državnom imovinom. Dosad smo se već pokazali kao zaista dobri gospodari svojom imovinom, a sada ovom decentralizacijom širimo područje našega djelovanja i našim građanima, fizičkim i pravnim osobama, bit ćemo na raspolaganju na našem lokalnom teritoriju, što će biti značajna olakšavajuća okolnost za sve subjekte u ovoj proceduri – rekla je Katarina Vučić, pročelnica za investicije, fondove EU-a i imovinu Grada Vinkovaca.

U gradskoj upravi u Vinkovcima vjeruju kako će sada oni koji potražuju imovinu koja im je oduzeta ili su bez nje ostali na bilo koji drugi način brže doći do rješenja kojim će biti zadovoljni, bilo fizičkim povratkom nekretnine bilo novčanom odštetom.

Miroslav Flego
Župan i gradonačelnici mogu samostalno odlučivati po zadanoj proceduri do iznosa od 130.000 eura

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike