Regija
GRAĐANSKI ODGOJ

Od prometa do odijevanja u školi i raznih ovisnosti
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Na 13. županijskoj smotri projekata sudjelovali su učenici samo dviju škola - obje su iz Slatine
SLATINA



U Srednjoj školi Marka Marulića održana je 13. smotra projekata Virovitičko-podravske županije iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.



Takve smotre organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, a njihov cilj je omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola stjecanje ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Predloženi i prihvaćeni projekti sudjelovat će na državnoj smotri 18. svibnja, a najkvalitetnije projekte bira Državno povjerenstvo.

Premda je smotra projekata održana u Slatini županijska, na njoj su sudjelovali učenici samo dviju škole, obje iz Slatine: Osnovne škole Eugena Kumičića i Srednje škole Marka Marulića. Projekte provode četveročlane ekipe pod vodstvom učitelja-voditelja, a etape provedbe i kasnije opisivanja provedenog projekta obuhvaćaju izbor i istraživanje problema, moguća rješenja, najbolji pristup, plan djelovanja te osvrt učenika na stečeno iskustvo. Smotru je pratilo 25 članova Županijskoga stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje. Sve njih, kao i autore pripremljenih projekata, pozdravili su pedagog škole domaćina Mario Gumbarević i predsjednik županijskog povjerenstva Zorislav Jelenčić.

Projekt učenika razredne nastave u OŠ Eugena Kumičića "Misija naša – dozvola vaša!" proveli su učenici Luka Jovanić iz 3.a te Karla Doležal, Jan Obrež i Marko Šustić iz 4.b razreda. Oni su utvrdili da učenici ne poznaju prometna pravila te da u gradu nema biciklističkih staza pa predlažu ponovno pokretanje prometnih radionica u školi.

Projekte učenika Srednje škole Marka Marulića proveli su učenici ekonomskog i gimnazijskog obrazovnog programa. Projekt pod nazivom "Ovisnosti nove živote mlade love" provele su Iva Lovčanin, Lana Fotez i Anja Kosijer iz 2.a razreda opće gimnazije i Vanja Kovačević iz 1.b opće gimnazije. One su upozorile na štetnost konzumiranja energetskih napitaka i korištenja e-cigareta i nikotinskih vrećica.

Projekt "Osjećam se kao kod kuće" proveli su Lana Čordaš, Karlo Martinović i Katarina Terek iz 2.a opće gimnazije te Rea Puhanić iz 1.a opće gimnazije, koji su upozorili na nedorečenost školskog pravilnika o odijevanju učenika. Budući da učenici ne prihvaćaju uniformiranje, rješenje je u boljem definiranju već postojećeg pravilnika.

Na projektu "Up2Date Mladi" radile su učenice 4.a razreda opće gimnazije Lana Kovačević, Mateja Podolski, Sara Cvijanović i Gabriela Kovačević, koje žele formirati web-stranicu s najavama i dostupnim informacijama o različitim događanjima u gradu.

Projekt naziva "(Ne)tolerancija na djelu" provele su učenice 3. razreda za zanimanje ekonomist Josipa Dorić, Emina Kovač, Lorena Vujić i Lana Šerer radi prihvaćanja i uključivanja u zajednicu stranih radnika drugih vjeroispovijesti i životnih navika.

Na projektu "Ne budi ovisan – budi koristan" radile su učenice 2. razreda za zanimanje ekonomist Ana-Marija Čović, Božica Jozić, Elena Premec i Lana Perčić, koje upozoravaju na problem ovisnosti o internetu i društvenim mrežama, nastojeći da se i mobiteli što manje koriste, bar u školi.

Petar Žarković
Svi predloženi za državnu smotru
Stručno povjerenstvo u sastavu Zorislav Jelenčić (koji je i član Državnoga povjerenstva smotre projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema), Dragan Zubak, Andrej Hodonj i Danijel Vilček odlučili su za državnu smotru predložiti sve prezentirane projekte. Prema riječima predsjednika povjerenstva Zorislava Jelenčića, na županijskim smotrama u proteklih 13 godina predstavljeno je 79 projekata koje je sa svojim mentorima pripremilo 316 učenika.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike