Sport
HRVATSKI ODBOJKAŠI IMAJU NOVOG IZBORNIKA

Nakon Francuza Enarda na klupu sjeda Igor Juričić. Domaći debi ima u Osijeku
Objavljeno 22. ožujka, 2024.

Nakon što završe ligaške obveze, odbojkaši kreću s onim reprezentativnim. Aktivnosti počinju sredinom svibnja, kada počinje Zlatna europska liga. Hrvatski će reprezentativci domaće dvije utakmice odigrati i u osječkom Gradskom vrtu (31. svibnja protiv S. Makedonije i 2. lipnja sa Španjolskom), kao i završni turnir, a u tim će dvobojima Hrvatsku voditi i novi izbornik. Izvršni odbor HOS-a potvrdio je nasljednika francuskog stručnjaka Cedrica Enarda. Riješenje je domaće, a zove se Igor Juričić.



Riječ je o Riječaninu (50), koji je igrao krajem prošlog stoljeća za zagrebačku Mladost, a potom je karijeru gradio u Poljskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, gdje se sa 37 godina okrenuo trenerskom poslu. Njega je također izučavao vani, krenulo je 2013. u Francuskoj (Harnes, pa Lille), a nastavilo se u Belgiji (Menen), Rusiji (Belgorod, Kemerovo) i Grčkoj (Foinikas Syrov), da bi se posljednje dvije godine skrasio u Poljskoj, na klupi Trefla iz Gdanska, koji napušta na kraju ove sezone. Nova klupska destinacija još se ne zna, ali zna se da je Juričić novi hrvatski izbornik.

- Drago mi je da su se konačno posložile neke stvari da mogu prihvatiti poziv da budem hrvatski izbornik. Dugo sam vani, 20-ak godina, tako da često znam reći da niti sam Francuz u Francuskoj, niti sam Hrvat u Hrvatskoj. Ali sam zato naučio puno toga, i to znanje želim prenijeti našim igračima. Ambiciozan sam, pratim hrvatsku reprezentaciju i vidim napredak. Imam ideju kako još sve to poboljšati. Razgovaram s igračima, s potencijalnim stručnim stožerom, koji će činiti hrvatski treneri. Zasada mogu tek reći da će mi prvi pomoćnik i analitičar biti Ratko Peris, trener Mladosti. Svi pričaju o kultu reprezentacije, ali se za to definitivno moraju stvoriti pravi uvjeti. Ako ćemo mi kao igrači i stožer biti zadovoljni, onda će i reprezentacija profitirati, kaže čovjek koji će voditi brigu o našoj najboljoj izabranoj vrsti. Poznate su mu metode i učinak njegovog prethodnika.

- Radili smo u Francuskoj, ali smo dva različita mentaliteta. S njim se vidio napredak, ali ja ću pokušati napraviti još veći iskorak u organizaciji. Dugo sam vani, Balkanac je već pomalo izišao iz mene, skloniji sam disciplini u radu i dobroj organizaciji igre. Malo je vremena, zato ćemo dosta paralelno raditi i na individualnom planu. Cilj je igrati finale Zlatne lige te osigurati time i Challenger kup kao odskočnu dasku za Ligu nacija. Tek nakon toga slijede kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Idemo korak po korak. Prvo je okupljanje početkom svibnja u Mariboru s najjačim sastavom. Želim u toj prvoj fazi kroz igranje u skupini igračima objasniti svoju viziju i želim da se do Final Foura pokušamo na to adaptirati - kaže Igor Juričić. N.Benčina

Nino Benčina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike