Regija
UDRUGA “VUKOVARSKI LEPTIRIĆI” NUDI NOVE SADRŽAJE

Uredili snoezelen sobu i proširili kabinete za rad s djecom s poteškoćama
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
VUKOVAR



U prostoru Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići svečano je otvorena nova senzorna soba, kabinet za potpomognutu komunikaciju te prošireni kabinet za radnu terapiju.



Novoj senzornoj sobi dodana je tzv. snoezelen soba, multisenzorni kutak, sigurno okruženje i mjesto za opuštanje, smanjenje nemira i napetosti, mjesto koje stimulira reakcije na osjetilne podražaje, potiče komunikaciju, socijalnu interakciju, učenje i istraživanje. Kabinet za potpomognutu komunikaciju opremljen je asistivnom tehnologijom poput interaktivne ploče na kojoj su instalirani razni softverski programi za komunikaciju, Tobii komunikator kojim se upravlja pogledom oka te brojni jednostavni komunikatori i pomagala koja olakšavaju komunikaciju neverbalne djece. Treći, prošireni kabinet odnosi se na radnu terapiju koja potiče zdrav razvoj djetetovih funkcionalnih sposobnosti, koje mu omogućavaju maksimalnu neovisnost i samostalnost u aktivnostima samostalnog života, u različitim okruženjima uz što manje ograničenja. Zbog toga je, uz postojeći kabinet opremljen didaktikom, Udruga osposobila i kuhinju gdje djeca mogu praktično učiti pripremati hranu te biti što samostalnija.

“Zahvaljujući predsjednici Viktoriji Matin ostvareni su impozantni rezultati. Vukovar je učinila centrom rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju za našu i susjedne županije, a mi smo uvijek bili vjeran partner na brojnim projektima te radu udruge pružali punu podršku, što ćemo nastaviti činiti", kazao je gradonačelnik Ivan Penava dodavši da je kvalitetan rad udruge postignut zahvaljujući trudu i radu roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Predsjednica Udruge Vukovarski leptirići Viktorija Matin zahvalila je svim dionicima koji podupiru rad Udruge, a posebno donatoru, Hrvatskom Caritasu, te njegovu ravnatelju fra Tomislavu Glavniku, zahvaljujući kojem je sa 17.000 eura omogućeno proširenje senzorne sobe.

Udruga djeluje u prostoru Grada Vukovara veličine 579 m2 i ima 24 zaposlene osobe. U funkciji je sedam kabineta za rad te velika sportska dvorana s vrhunskom opremom za rad.

Grad Vukovar je u 2024. godini osigurao 20.000 eura za rad i redoviti je partner na brojnim projektima. Također, Grad pomaže investicijskim održavanjem zgrade u kojoj se nalazi Udruga, navodi se na gradskoj web-stranici. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike