Regija
PISMO NAMJERE SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI

Vodovod s “Horvatom” želi osigurati buduće KV radnike
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Riječ je o vodoinstalaterima i plinoinstalaterima, tvrtka će osigurati praksu
ĐAKOVO - Đakovački vodovod uputio je Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata pismo namjere kojim skreće pozornost na važnost zanimanja vodoinstalater i plinoinstalater, a koja su nužna za njegova područja rada.

e-naukovanje


- Danas-sutra doći će do odlazaka postojećih radnika tih zanimanja u mirovinu i dr. i želimo se na vrijeme osigurati potrebnim kvalifikacijama - kaže direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš i dodaje kako je u drugom koraku, nakon slanja pisma namjere, "horvatovcima" to trgovačko društvo spremno i za provedbu praktične nastave učenika koji se obrazuju za ta zanimanja.

Ravnatelj SSŠ Mirko Ćurić kaže kako je na pismo namjere odgovoreno. Osim neupitne zainteresiranosti i spremnosti škole da stane iza te inicijative, kaže da je osnovno da Vodovod napravi licencu za prijam takvih učenika na praksu, odnosno od Hrvatske obrtničke komore (HOK-a) mora dobiti ovlasti za prijam učenika u radionice, a što zahtijeva određene uvjete za provedbu praktičnog dijela nastave za ta dva zanimanja. Tu je i pitanje mentora, majstora.

- Imaju oni te profile, poput inženjera i dr. To je dio koji nije na školi nego na HOK-u, koji izdaje licence za prijam učenika na naukovanje - kaže Ćurić i dodaje kako je SSŠ otvorena za takav oblik suradnje s nekim poslodavcem u čijim se pogonima učenici kroz praksu mogu obrazovati.

No, najnoviji plan za program zanimanja pri "Horvatu" već je predan, i to u veljači, pa se o realizaciji pisma namjere Vodovoda može, kaže Ćurić, nagodinu. Upis za iduću školsku godinu, dodaje, planira se do siječnja, veljače.

- Ne vidim da će biti neke zapreke u tome da Vodovod prima buduće vodoinstalatere i plinoinstalatere na praksu – imaju radna mjesta, svoje majstore, firma su s ozbiljnim referencama. Kada ishode licencu, Ministarstvo gospodarstva otvorit će im u aplikaciji, koja ima slobodna mjesta za naukovanje, broj učenika koji mogu primiti na naukovanje i potom na sljedećem upisu mi upisujemo učenike za ta zanimanja sukladno toj odluci. Ove godine vodoinstalatere nismo upisivali jer u Đakovu u ovom trenu nema dovoljno mjesta za njihovo naukovanje, dok za plinoinstalatere u ovom trenutku imamo učenike. Ne možeš planirati upis ako u aplikaciji e-naukovanje nemaš određen broj, propisano je to od strane HOK-a i Ministarstva gospodarstva, kao i našeg ministarstva - kaže Ćurić.

Deficitarna


SSŠ inače ima zanimanje vodoinstalater u svom "portfelju", ali trenutačno nema mjesta za praksu za učenike koji bi se obrazovali za to zanimanje.

Na kraju ove školske godine iz klupa SSŠ izići će šest plinoinstalatera.

Neke tvrtke, kao Vodovod, šalju pisma namjere, a neke škola obilazi sama.

- Primjerice, Tehno-Elektro ima 30 naših učenika na praksi - kaže Ćurić.

Dok su vodoinstalater i plinoinstalater donekle deficitarna zanimanja, kronično su deficitarna zanimanja, ocjenjuje, mesar i pekar.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike