Regija
PROJEKT “KORZOO ĐAKOVO”

Vjeverice Dora i Tena
odsada su na otvorenome
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Dvije su to ženke crvene vjeverice koje su zimu provele u nastambi u Strossmayerovu parku

Nakon što su zimu provele u nastambi u Strossmayerovu perivoju, u koju su se uselile u studenome, dvije ženke crvene vjeverice u utorak su puštene na otvoreno.



Iako pomalo nepovjerljive, nakon što su se domogle slobode, spretnim kretnjama i kitnjastim repovima vinule su se u najvišu krošnju parka. Nastavak je to projekta KorZoo Đakovo - Zeleno srce grada, koji zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba. Pročelnica UO za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola i u utorak je zahvalila Srednjoj strukovnoj školi A. Horvata, koja je bez naknade izgradila nastambu za vjeverice, a učenici OŠ I. G. Kovačića izradili su deset hranilica, postavljenih na više lokacija parka. Postavljene su i pokazne ploče o projektu i vjeverici. Pročelnica je kazala da u nastavku projekta u nastambu dolazi druga skupina vjeverica, koja će povećati populaciju, mužjak i, očekuje se, dvije ženkice koje su sada u oporavilištu za divlje životinje u Dumovcu.

Đakovački projekt drugi je takav u Hrvatskoj. O njemu je govorio i gradonačelnik Marin Mandarić, vjerujući da će se vjevericama na otvorenom najviše radovati najmlađi, jer su ih često obilazili i dok su bile u nastambi. Vjeverice su u utorak dobile i imena; nakon što su na FB Grada Đakova pristigli brojni prijedlozi, najviše glasova povjerenstva i pratitelja dobio je prijedlog Ivančice Krha, da se zovu Tena i Dora.

Projekt je pohvalio i ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području OBŽ-a Igor Ružička rekavši da Đakovo posljednjih godina poduzima velike aktivnosti na revitalizaciji parkova.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike