Osijek
OŽUJAK - MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Po savjet stručnjaka dođite
na Trg Ante Starčevića
Objavljeno 8. ožujka, 2024.

Vezani članci

POBIJEDIO JE RAK DEBELOG CRIJEVA

Mario Mihić Miha: Budite pametniji od mene, testirajte se!

U subotu, 9. ožujka, obilježit će se Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, i to na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, HZJZ, KBC-a Osijek, Gradske lige protiv raka, Doma zdravlja OBŽ-a, Medicinske škole Osijek i Invalidskog društva ILCO Osijek.

“Ove će nam se godine u obilježavanju priključiti i prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med., spec. gastroenterolog, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, prof. dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med. specijalist epidemiologije, Nacionalni koordinator za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, prim. Ivana Brkic Biloš, dr. med. specijalist epidemiologije, voditelj Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i Marinka Šimunović Gašpar, mag. med. techn, univ. mag. admin. sanit., voditeljica Odjeka za šećernu bolesti u Službi za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti", izv. prof. prim. dr. sc. Senka Samardžić, dr. med., koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za OBŽ.

Godine 2020. u svijetu je registrirano 1,93 milijuna novooboljelih i 940.000 umrlih od raka debelog crijeva, a procjenjuje se da će 2040. godine biti 3,2 milijuna novooboljelih (povećanje za 62 %) i 1,6 milijuna umrlih (povećanje za 73 %) od ove bolesti. Hrvatska je deseta na svijetu po broju novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva (36,3/100.000 stanovnika), a treća po broju umrlih od ove bolesti (19,6/100.000 stanovnika).

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je treći najčešći oblik raka u muškaraca (iza prostate i pluća), a drugi u žena (iza raka dojke). Godine 2021. u Hrvatskoj je registrirano 3706 novooboljelih osoba (216 u našoj županiji), a u 2022. je od te bolesti umrlo 2056 osoba u Hrvatskoj i 137 u županiji.

U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu. Sve osobe koje pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike