Osijek
JAVNA SLAVINA KOD STAROG STUDENTSKOG DOMA

Vodovod isprao cjevovod i voda je ponovno - pitka
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Slavina se malo koristila i voda je ustajala, ispiranjem cjevovoda problem je nestao
Osječki Vodovod izvijestio je javnost da je, nakon preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije da se zbog odstupanja od dopuštenih koncentracija ne preporučuje upotreba vode iz javne slavine u Ulici Ivana Gorana Kovačića, kod starog studentskog doma, obavio sanaciju javne slavine. Nakon novog uzorkovanja vode utvrđeno je da je ponovno zdravstveno ispravna za ljudsku upotrebu.

Naime, nakon što su djelatnici Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 26. travnja ove godine u svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama obavili uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na onoj u Ulici I. G. Kovačića, kod Studentskog doma, analizom su utvrđene nesukladnosti s dopuštenim koncentracijama, te je korisnicima savjetovano da se voda iz te slavine ne koristi za ljudsku potrošnju.


- Obavještavamo korisnike navedene javne slavine da rezultati analize uzorka vode namijenjene za ljudsku potrošnju nisu sukladni s maksimalno dopuštenim koncentracijama propisanim Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN, 64/2023. i 88/2023.) za indikatorske parametre: koliformne bakterije i broj kolonija na temperaturi od 22 °C - stajalo je u upozorenju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, uz savjet da se vodu ne koristi za ljudsku potrošnju sve do uklanjanja navedenog odstupanja.

Vodovod-Osijek je, s obzirom na povećani interes javnosti i izraženu zabrinutost svojih korisnika zbog zdravstvene ispravnosti vode za piće na javnoj slavini kod Studentskog doma, promptno reagirao poslavši radnike, koji su otklonili kvar. Inače, NZJZ OBŽ-a proveo je uzorkovanje svih javnih slavina u gradu Osijeku i prigradskim naseljima, te su samo na onoj kod starog studentskog doma, postavljenoj uz sportsko igralište, dobiveni nesukladni rezultati.

- Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini prouzročila je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize. Poduzete su sve potrebne radnje za sanaciju javne slavine, te je tako ispran cjevovod od glavnog voda do same slavine i ponovno je obavljeno uzorkovanje vode za analizu - stoji u objašnjenju iz Vodovod-Osijeka. Rezultati analiza NZJZ OBŽ-a sada pokazuju kako su kemijski i mikrobiološki parametri ispravnosti vode na javnoj slavini u skladu s Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode za ljudsku potrošnju (NN, 64/23. i 88/23.), te da nema odstupanja od MDK vrijednosti.

Da je slavina u funkciji, posvjedočili smo i sami, jer su mladići nakon nekoliko partija "basketa" žeđ utažili upravo vodom s česme kod starog studentskog doma.

Tomislav Prusina
Može se piti
Dakle, voda na javnoj slavini u Ulici Ivana Gorana Kovačića zdravstveno je ispravna za piće. Vodovod Osijek obavještava sve korisnike vodne usluge vodoopskrbe da nemaju razloga za zabrinutost jer je voda iz osječkog vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna. Svakodnevnom kontrolom vode za ljudsku potrošnju osigurava se pravodobno poduzimanje mjera u održavanju zadovoljavajuće kakvoće vode za ljudsku potrošnju na slavinama svih korisnika, poručuju iz osječkog Vodovoda. Inače, djelatnici Vodovoda već danima diljem Osijeka i prigradskih naselja provode redoviti postupak ispiranja vodoopskrbne mreže prema dnevnom planu i rasporedu ulica. Trenutno se hidrantska mreža ispire na Jugu II, u Višnjevcu, Tvrđavici, Podravlju i Nemetinu.

Možda ste propustili...