Zdravlje
LIFESTYLE : KAKO SPAVAMO

Za održavanje zdravlja važan je kvalitetan san
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Jednostavni rituali kao što su izlaganje prirodnom svjetlu mogu pridonijeti poboljšanju sna

Uz današnji sve brži tempo života razina stresa je u stalnom porastu, prirodnog svjetla sve je manje, a, osim toga, tehnologija i svjetlosno onečišćenje neprestano nas vrebaju, pa se ne treba čuditi da se mnogi suočavaju s kratkim, lošim i nedovoljnim spavanjem. Jeste li i vi stalno umorni? Žrtvujete li često odmor za kvačice na dugim to do listama obveza? Uz sve što biste morali, kome uopće treba san, zar ne?



Bolje navike


Spavanje igra baznu ulogu u oporavku tijekom bolesti, jačanju imunosnog sustava, regeneraciji tijela, reguliranju probave, detoksikaciji, održavanju hormonske ravnoteže i očuvanju kognitivnog zdravlja. Ali kako znamo da ne spavamo dovoljno? Simptomi koji upućuju na nedostatak sna često su isprepleteni s modernim načinom života, pa se često zanemaruju. Međutim, nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema koji utječu na srce, bubrege, krv, mozak i mentalno zdravlje.

Naše stanice popravljaju se tijekom sna podržavajući procese kao što su regeneracija mišića, sinteza proteina, rast tkiva i oslobađanje hormona. Tijekom kvalitetnog sna mozak obrađuje emocionalna iskustva, što nam omogućuje da se probudimo smireniji i emocionalno uravnoteženiji. San utječe na hormone gladi poput grelina i leptina, što može dovesti do kontrole apetita i održavanja zdrave težine. Ključan je za proizvodnju citokina, proteina koji se bore protiv infekcija i upala, što jača imunosni sustav.

Ako prepoznate neke simptome nedostatka kvalitetnog sna, ključno je što prije uspostaviti bolje navike i rutine spavanja. Jednostavni rituali kao što su izbjegavanje ekrana prije spavanja, izlaganje prirodnom svjetlu, redovita tjelovježba, redovita opuštajuća večernja rutina i upravljanje stresom mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete sna. Moderna tehnologija, poput pametnih satova Huawei Watch GT 4, također vam može pomoći u praćenju sna. Može detektirati različite faze sna, poput laganog sna, REM faze, dubokog sna i slično, te omogućuje sveobuhvatnu analizu sna pružajući korisnicima najprilagođenije moguće iskustvo praćenja sna.

Algoritam


Za održavanje tjelesnog i psihičkog zdravlja potrebno je dovoljno sna svaki dan, a odrasli bi trebali spavati između šest i deset sati. Ali trajanje sna nije jedini kriterij za određivanje kvalitete sna. Ako spavate manje od preporučenog, ali se ipak probudite odmorni, nema razloga za brigu. Pametni satovi i tehnologija za praćenje spavanja podržavaju i značajke poput alarma, brinući se tako da se korisnik probudi na vrijeme. Štoviše, sat će korisnike automatski obavijestiti kada dođe vrijeme za spavanje, tako da ne trebaju pogledavati na sat ni namještati budilice. Novi algoritam za praćenje spavanja dolazi s pojednostavljenim sučeljem koje prikuplja fiziološke podatke o korisniku te ocjenjuje kvalitetu njegova sna i na temelju rezultata daje mu preporuke za poboljšanje. Tehnologija nove serije pametnih satova cijelo vrijeme prati korisnikovo disanje i njegove otkucaje srca te detektira abnormalne oscilacije kako bi korisnika upozorila na nepravilnosti. M.R.
Najčitanije iz rubrike