Zdravlje
SEZONA PRILAGODITE SE NA ZDRAV NAČIN

Pobijedite proljetni umor kretanjem i prehranom
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Naše tijelo je zimi u režimu štednje energije, a neki stručnjaci tvrde da je proljetni umor ostatak hibernacije
Proljeće je tu, ali samo želite spavati? Tog osjećaja, poznatog kao proljetni umor, možete se riješiti zdravim načinom života, kažu stručnjaci. Ptice cvrkuću, pčele zuje, šafrani proviruju, a tople zrake sunca miluju kožu. No nisu svi euforični, neke muči proljetna letargija. “To je u osnovi proces prilagodbe tijela promjenjivom godišnjem dobu”, kaže Christa Roth-Sackenheim, potpredsjednica Profesionalne udruge njemačkih psihijatara. Naše tijelo je zimi u režimu štednje energije. Budući da obično provodimo manje vremena vani, malo sunčanog svjetla pada na našu kožu i mrežnicu, zbog čega naš mozak oslobađa više “hormona sna” melatonina. Neki stručnjaci kažu da je to ostatak hibernacije...
Što više provodite vrijeme vani
Znanstvenici savjetuju da s dolaskom proljeća što više treba biti vani, uz bavljenje sportom, šetnje i uživanje u prirodi. Tada neće biti potrebe uzimati vitamin D kao dodatak prehrani.

Ne zaboravite piti više tekućine
Kako bismo ostali vitalni i kad dođu duži dani i toplije vrijeme, treba piti više tekućine. Uz tjelovježbu, ne zaboravite unijeti 1,5 do 2 litre tekućine, koja će pomoći boljoj regulaciji krvnog tlaka.

Izbjegavajte masnu hranu i rafinirane namirnice
Vrijedi opće pravilo: jesti što više ekološkog voća i povrća te hranu bogatu biljnim vlaknima, a izbjegavati masnu hranu i sve rafinirane namirnice. Smanjite unos duboko pržene hrane i birajte povrće kuhano na pari, uz rižu ili tjesteninu.

Tjelovježba je važna: hodajte, trčite, vozite bicikl
Tjelovježba će pomoći podići razinu energije, boljem raspoloženju, kvalitetnijoj cirkulaciji krvi u mozak, poboljšati san i ojačati samopouzdanje. Važno je da se pokrenete, odaberite šetnju, koja u početku može biti lagana, a onda postupno ubrzajte ritam. Izvrsno je i trčanje i vožnja biciklom.

Najčitanije iz rubrike