Sport
POSAO ZAVRŠEN, OSIJEK SE RASTAJE OD MAĐARA

Osijek će za Lászla zaraditi između 500 i 600 tisuća eura plus bonusi
Objavljeno 11. siječnja, 2023.
László je pridobio navijače zbog agilnosti, borbenosti i ratničkog karaktera

Vezani članci

HOĆE LI OTIĆI KAPETAN BIJELO-PLAVIH?

Stigla zanimljiva ponuda za Škorića

Sunce i "bijeli dim". Tako bi se najjednostavnije mogao opisati jučerašnji dan u pripremnoj bazi nogometaša Osijeka u Umagu. Nakon osam dana olovnih oblaka bijelo-plavi su se probudili okupani suncem, a ono je granulo i na poslovnom planu.



Tijekom noći između ponedjeljka i utorka finaliziran je prelazak Lászla Kleinheislera u redove grčkog velikana Panathinaikosa. Trakavica koja se pojavila oko statusa mađarskog reprezentativca tako je okončana na opće zadovoljstvo. László će karijeru nastaviti u uglednom klubu, Osijek će ipak na njemu ponešto zaraditi, a navijači bijelo-plavih neće imati razloga za nezadovoljstvo jer Mađar nije na kraju završio u Dinamu ili Hajduku, već u inozemstvu.

Osijek izvukao maksimum


Sve što se događalo posljednjih mjeseci oko Kleinheislera već je stoput prepričano. Ugovor mu je istjecao na ljeto, klub mu je ponudio novi, ali nisu se našli oko financijskih uvjeta, pa je Mađar bio od 1. siječnja slobodan pregovarati s drugim klubovima. Zainteresirali su se za njega Dinamo i Hajduk, ali sportski direktor Ivica Kulešević radio je u tišini na opciji koja je na kraju ispala dobra za sve strane. Laciku će uz Panathinaikos vezati troipolgodišnji ugovor vrijedan nešto manje od pola milijuna eura po godini, a Osijek će na ime odštete zaraditi između 500 i 600 tisuća eura plus određeni bonusi vjerojatno vezani za plasman grčkog kluba u Europi. S obzirom na okolnosti Osijek je iz tog posla izvukao maksimum jer postajala je objektivna mogućnost u kojoj bi Mađar na ljeto Gradski vrt napustio bez odštete. Istina, ljetos je Puškaš akademija poslala financijski daleko unosniju ponudu (tri milijuna eura), ali László se nije želio vratiti kući u najboljim igračkim godinama. On će u travnju napuniti 29. godina, a u Gradskom vrtu proveo je cijeli jedan olimpijski ciklus (četiri godine) što danas nije baš čest slučaj kada su inozemni igrači u pitanju.

Bio je ljubimac


Nema dvojbe kako su Osijek i László kliknuli u te četiri godine, iako je bilo svakakvih faza. Nenad Bjelica u jednom trenutku, u zimu 2021. godine, želio ga je dati na posudbu, Mađar je to odbio, pa odgovorio odličnom polusezonom. U proljeće 2021. zabio je šest pogodaka i zabilježio četiri asistencije, a kasnije je u dresu mađarske reprezentacije odradio odličan Euro. U navijačka srca ušao je zbog agilnosti, borbenosti i ratničkog karaktera, ali i zahvaljujući sjajnim pogodcima koje je zabijao. Gotovo su svi bili posebni, a koliko su navijači cijenili njegov doprinos na terenu najbolje će oslikati podatak da je u sezoni 2021./22. bio dobitnik Kohortine nagrade za najkorisnijeg igrača bijelo-plavih. Jesenas je ponovio učinak iz proljeća 2021. godine. Zabio je šest pogodaka, a četiri ih je pripremio. Njegovi dojučerašnji suigrači priznat će kako je bio pravi motor momčadi, pa ga na tom planu neće biti biti nimalo lako zamijeniti. Svoj opus u bijelo-plavim dresu Kleinheisler je zaključio sa 131 nastupom, 21 pogotkom i 15 asistencija. Zavidna statistika za jednog veznjaka. Sada će trener Rene Poms trebati potražiti nova rješenja, a navijači novog ljubimca.

Kleinheislerov odlazak otvara veliku priliku za Kristijana Lovrića. Nisu isti tip igrača, ali Lovrić je definitivno sposoban dosegnuti ofenzivni učinak koji je jesenas imao László.

Dalibor Keler

Poms smanjuje intenzitet rada

Pripreme nogometaša Osijeka u Umagu polako se primiču kraju, a trener Rene Poms sukladno s tim polako smanjuje opterećenja na treninzima. Do povratka u grad na Dravi bijelo-plavi će još samo danas trenirati dvaput dnevno, nakon toga će imati po jedan trening u danu, a pripreme će zaključiti dvostrukim programom utakmica u subotu, kada će igrati protiv Javora (Ivanjica) i MOL Fehervara. Inače, tijekom boravka u Istri na treninzima se najviše radilo na kombinatorici i presingu. Poms želi još brži i okomitiji Osijek, koji će biti spreman pritiskati suparnike visoko, ali isto tako kvalitetno izlaziti u tranziciju kada okolnosti tijekom susreta to budu zahtijevale. D.Kl.

Najčitanije iz rubrike