Sport
59.407 GLEDATELJA NA STADIONU AL BAYT U AL KHORU

Na tribinama više od 20.000 Marokanaca, oko 1.500 Hrvata
Objavljeno 23. studenog, 2022.

Hrvatsko - marokanski ogled na otvaranju natjecanja u skupini F Svjetskog prvenstva u Katru odigran je na stadionu Al Bayt u Al Khoru pred 59.407 gledatelja.

Najudaljeniji je to stadion od osam arhitektonskih čuda na kojima se igra ovaj World Cup. Al Khor je obalni grad u sjevernom Kataru, smješten 50 kilometara sjeverno od glavnog grada Dohe. Ime grada na arapskom znači potok, a dobio ga je jer je prvotno naselje podignuto na potoku.

Bila je to utakmica s možda i najmanje hrvatskih navijača posljednjih godina na velikim natjecanjima. Na hrvatskom sektoru iza jednog od golova okupilo se oko 1.000-1.500 hrvatskih navijača. Prepoznatljivih dresova s crvenim kvadratićima bilo je i na ostalim sektorim, ali u daleko manjim grupama.

S druge strane Maroko je imao ogromnu podršku. U Dohi je velika marokanska zajednica, a plasman na SP i povratak glavne zvijezda Hakima Ziyecha izazvao je euforiju u Maroku. "Lavove Atlasa" bodrilo je oko 20.000 marokanskih navijača, a na njihovoj strani bili su domaći navijači.

Stadion Al Bayt nije u zoni metroa, pa su navijači morali doći do metro stanice Lusail, a potom se voziti još pola sata autobusima javnog prijevoza.

Jedinstven je po svojoj divovskoj šatorskoj strukturi koja pokriva cijeli stadion koji je nazvan po bayt al sha'aru - šatorima koje su povijesno koristili nomadski narodi u Kataru i regiji Zaljeva.

Šatori nomadskih plemena i obitelji u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama poput onih na vanjskom dijelu stadiona. Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, dok je model zelenog razvoja i održivosti. Nakon turnira, gornji dio stadiona će biti rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.

Kao i svi stadioni u Katru i ovaj je klimatiziram pa su uvjeti za igru bili odlični. Temperatura je oko 20 stupnjeva celzijusa, dok je izvan stadiona oko deset stupnjeva više.

Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike