Sport
SLAVLJE U NAŠICAMA

Rukometaši NEXE nadoknadili šest pogodaka i plasirali se u skupinu Europske lige
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Podvig, ali ne i senzaciju uradili su rukometaši NEXE-a. U uzvratnom susretu 2. kola Europske lige nadoknadili su šest pogodaka zaostatka iz prvog susret protiv poljskog Azoty Pulawya i po treći put uzastopce plasirali se u skupinu Europske lige. Ždrijeb je u četvrtak, NEXE je još jednom među 24 momčadi u natjecanju u kojem je prošle godine igrao Final four. Nije bilo lako, no u konačnici stigli su do uvjerljive pobjede 35:27. Priuštivši još jedno veliko slavlje svojim navijačima koji su u utorak navečer napunili dvoranu Osnovne škole Kralja Tomislava. Bit će toga još ove sezone.

Pao teret s leđa


Poljaci su u Našice stigli sa ekspedicijom od samo 18 osoba od čega 14 igrača pa nisu imali ni ispunjen zapisnik. Gosti su prvi poveli na utakmici i to iz sedmerca preko španjolskog internacionalca Ignacija Valles Becerre. Moslavac i Melić uzvraćaju i donose NEXE-u prvo vodstvo (2:1). Poljaci su uzvratili s dva uzastopna pogotka i vratili minimalnu prednost, ako naravno ne računamo što su u Našice stigli sa zalihom od šest pogodaka "viška". Našičani su inače krenuli obranom 6-0 s Moslavcem i Blaževićem u sredini. Blaževića je u napadu mijenjao na desnom vanjskom Sršen. Na klupi je bio Predrag Vejin koji se očito oporavio od ozljede ili barem zakrpao za ovako važnu utakmicu. NEXE je bio u prigodi otići na dva pogotka razlike. Nije dao poljski vratar Wojciech Borucki koji je nešto bolje otvorio susret od NEXE-ovog vratarskog dvojca Radovanović i Car. U egalu se ušlo u posljednjih deset minuta prvog poluvremena. Promijenio je Tamše kompletnu vanjsku liniju (ušli su Vejin, Severec i Markušić), u 22. minuti je kod rezultata 9:9 zvao i time-out. Bili su domaći u vidljivom grču, kao da su mislili da će sve riješiti već u prvom poluvremenu. Konačno, u 26. minuti NEXE je prvi put poveo s dva razlike. Melić je pogodio iz sedmerca za 13:11, a imali su i igrača više s obzirom da je na dvije minute isključen bio Burzak. Iskoristili su to "gromovi" Bakić je na prazna vrata pogodio za vodstvo 15:12 u 27. minuti, a crngorsko lijevo krilo potom je pogodio i treći put za vodstvo 16:12 dvije minute prije kraja. Do kraja prvog poluvremena isključen je Blažević. Iskoristili su to gosti pogotkom s krila Przybylskog. Posljednji napad NEXE-a prije odlaska na odmor završio je da je Moslavac nerezonski bacio na krilo prema Meliću, kojeg tamo nije bilo pa je lopta završila u autu. NEXE je tako do odmora nadoknadio polovinu zaostatka.

Zainatila se Slavonija


Hrvatski je predstavnik u 35. minuti preko Moslavca, pod prijetnjom pasivnog napada postigao pogodak za potpuno anuliranje zaostatka iz Poljske (20:14). U 38. minuti bilo je 23:16 za NEXE. U tom trenutku bio je to rezultat koji je NEXE vodio u grupnu fazu Europske lige. Povećao je svojim čuvenim frkom Melič vodstvo i na 24:16 u 40. minuti. I natjerao trenera Azotya na zvanje time-outa. Poljaci su postigli dva uzasatopna pogotka i vratili susret u egal. Ipak, NEXE je popušta, Melić u 47. minuti zabija iz sedmerca za novih "plus osam" (28:20). Po drugi put isključen je bio Severec, što su ponovno gosti iskoristili i vratili na šest pogodaka zaostatka. Konačno, Jelinić iz kontre u 56. minuti zabija za 33:25. Kada je reprezentativno lijevo krilo zabilo minutu i pol prije kraja za 34:25 bilo je jasno kako ćemo Europu i ove jeseni i zime, a ako se posreći i duboko na proljeće gledati u Našicama.

Krešimir Lacković
NEXE * 35 (16)

AZOTY PULAWY *27 (13)

NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.000. Suci: Nichlas Nygaard i Niklas Mark Pedersene (Danska).

NEXE: Car (7+0), Radovanović, Račić, Bakić 3, Mileta, Vejin, Sršen 1, Jelinić 6, Blažević, Severec 1, Moslavac 8, Kević 1, Tomić 1, Melić 9(4), Markušić 5 i Pribetić.

AZOTY PULAWY: Borucki (6+0), Živković 3, Adamski 2, Przybylski 4, Marciniak 1, Antolak, Burzak 3, Valles Becerra 4(2), Kowalczyk 2, Janikowski 4, Koshovy, Fedenczak 2, Jarosiewicz 1 i Konieczny 1.

SEDMERCI: NEXE 4(4), Azoty Pulawy 2(2); ISKLJUČENJA: NEXE 6 minuta (Severec 2+2, Blažević 2), Azoty Pulawy 4 minute (Burzak 2, Przybylski 2).

Oproštajni pljesak Barišiću-Jamanu
Uoči susreta našička publika imala je prilike zahvaliti se na svemu urađenom u RK NEXE Saši Barišiću-Jamanu, nekadašnjem istaknutom prvotimcu i kapetanu NEXE-a, koji je u Našice stigao 2006. godine i otada, s iznimkom dvije godine kada je igrao u Austriji, do kraja karijere proveo u redovima NEXE-a. Saši je našička publika dala ogroman pljesak, a u ime kluba, cvijeće i prigodnu sliku uručio mu je predsjednik Kluba Josip Ergović. Barišić-Jaman je nakon završetka karijere postao trener druge momčadi NEXE-a, a i obiteljski se rođeni Slovenac skrasio u Slavoniji.

Možda ste propustili...

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike