Osijek
GISKO NUDI MNOGO VIŠE OD POSUDBE KNJIGA

Knjižnica je i u pandemiji središte društvenog života
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Festivali, predavanja, radionice i druge aktivnosti česte su, uživo i online

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO) svim je građanima i korisnicima i u 2021. godini bila vrlo pristupačan i nezaobilazan izvor informacija, razonode, zabave, no i mjesto ozbiljnoga rada i stjecanja znanja. Unatoč pandemiji, pravovremeno su osigurani brojni domaći i svjetski bestseleri, studentima i znanstveno-nastavnome osoblju sveučilišni udžbenici, brojni naslovi publicistike, struke i znanosti, novi lektirni naslovi, časopisi, dnevnici, tjednici te audiovizualna građa.



Kako u Središnjoj knjižnici, tako i u ograncima, održano je nekoliko predstavljanja knjiga, održane su broje online aktivnosti za djecu i odrasle, kao i dvije manifestacije Poljski tjedan u siječnju, Festival jezika u veljači i Noć knjige krajem travnja, a velika pozornost posvećena je tijekom godine i uređenju knjižničnih prostora, kako bi boravak svim korisnicima i posjetiteljima bio što ugodniji.

Povodom Dana neovisnosti i 30. obljetnice Crvenog fiće, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u GISKO-vi su korisnici korisnici, kao i svi zainteresirani građani Osijeka mogli pogledati izložbu pod nazivom "Čuvari kulture Nepokorenoga Grada".


Srpanj je u GISKO-u već tradicionalno započeo Festivalom slikovnice "Čuvari priča". Ovogodišnja je tema bila SnovoSlovci, a posjetitelji festivala snova i slova lovili su s već dobro poznatim umjetnicima i priznatim i poznatim ilustratorima. Kako je riječ o festivalu međunarodnog karaktera, domaćim su se ilustratorima ovog ljeta pridružila dva posve nova imena: austrijska ilustratorica Lisa Maria Wagner i srpski ilustrator Dušan Pavlić. U organizaciji American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a u sklopu Festivala, nastavljeno je s provedbom programa "She: Women's Empowerment". Tim je povodom održan treći po redu online panel pod nazivom "Kreativnošću do zvijezda". Istim je povodom, u organizaciji Austrijske čitaonice GISKO-a, pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, održan virtualni ZOOM susret s austrijskom ilustratoricom Lisom Marijom Wagner.

Za naše najmlađe sugrađane tijekom cijele godine organiziran je velik broj online radionica, a tijekom ljeta, kada su to prilike dozvoljavale, na otvorenom prostoru i predstavljanja knjiga i igraonica. Tako je tradicionalno održan Tjedan Harryja Pottera, djelomično online, djelomično uživo, kao i Sedeco festival.

Sredinom rujna uspješno je održan 4. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: riznice zavičajne prošlosti. Okrugli stol organizirali su Muzej Slavonije, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, GISKO te Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva, a s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte.


Već tradicionalni Dani austrijske kulture u Osijeku, organizirani i financirani od strane Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i u suradnji s Filozofskim fakultetom Osijek, Austrijskom čitaonicom GISKO-a, Gradom Osijekom, Kulturnim centrom Osijek, kinom Urania, Isusovačkom klasičnom gimnazijom i Akademijom za umjetnost i kulturu, održani su od 25. do 30. listopada 2021.

Mjesec hrvatske knjige, uz tradicionalno raznovrstan i bogat program i veliku tematsku izložbu zavičajnog karaktera o znamenitom osječkom gradonačelniku Vjekoslavu Henglu, donio je i brojne online i uživo radionice te predstavljanje knjige, kao i različita druga događanja. U povodu Dana grada Osijeka, GISKO i Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj organizirale su predstavljanje knjigepod nazivom "Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla (1920. – 1934.)" autorice Anamarije Lukić.

Tijekom čitave 2022. godine GISKO planira nastaviti u dosadašnjem ritmu te organiziranjem brojnih aktivnosti i nabavom novih naslova privući nove korisnike, studente, umirovljenike, djecu i odrasle i time stvoriti nove strastvene čitatelje i ljubitelje čarobnoga svijeta knjige.
Ivan Alilović
NAJČITANIJI STRANI NASLOVI
Lažljivac među nama, bestseler američke autorice Karen M McManus bio je najčitaniji strani naslov, a slijede ga Lažljivi život odraslih Elene Ferrante, Kazna za vojvodu Sarah MacLean, Nikome ću reći Catherine MacKenzie, Sjeme razdora Claire McGowan, Ne sudite damu po izgledu Sarah MacLean, Srodne duše Nicholas Sparks, Nož Joa Nesboa, Šaputanja u noći Judith MacNaught te Otok kamelija Tabeae Bach.

NAJČITANIJI DOMAĆI NASLOVI
Susjed autorice Marine Vujčić bio je najčitaniji domaći naslov u protekloj godini, a slijede Kružni pil Pavla Pavličića, Kijevska piletina Drage Hedla, Štićena osoba Pavla Pavličića, Ispovjedna tajna Drage Hedla, Pedeset cigareta za Elenu Marine Vujčić, Izborna šutnja Drage Hedla, Lađa od vode Pavla Pavličića, Putujuće kazalište Zorana Ferića te Štajga ili put u maglu Ivane Šojat.

NAJČITANIJI NASLOVI ZA DJECU
Strip Čovpas autora Davida Pilkeya bio je najčitaniji dječji naslov, a slijede Dnevnik strašno simpa klinca, Dugo putovanje i Zimske radosti Jeffa Kinneya. Na petom je mjestu priručnik Micro:bit iza kojeg slijede Ljetna žega Jeffa Kinneya, Čovpas pušten s lanca Davida Pilkeya, Nezgoda za nezgodom i Roderik rastura Jeffa Kinneya te Moj savršeni svijet Liz Pichon.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike