Osijek
DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost
usmjerava životopise
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Panel-rasprave, okrugli stolovi, radionice, druženja... završit će 25. travnja Gala Vodikovom svečanosti
Rizničarskom kreativnosti proslavlja se deset godina populariziranja kreativne industrije i kreativne ekonomije. Obljetničkom godinom potvrđuje se međunarodni doprinos Ekonomskog fakulteta u Osijeku u institucionaliziranju kreativne industrije. U uspostavljanju ovog jedinstvenog projekta Kreativne riznice sudjeluju Rizničari - nastavnici i studenti visokoobrazovnih ustanova koji svojim volonterskim radom pridonose razvoju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku kao sveučilišnog kreativnog središta. Rizničarska kreativnost zaokružuje prethodne godine rizničarenja koje su obilježile i usmjerile životopise rizničara i svih sudionika.

Prvi dan


Kreativna riznica ove se godine održava od 23. do 25. travnja na Ekonomskom fakultetu, a uključuje bogat i inspirativan program. Otvaranje je Rizničarske kreativnosti u utorak (23. travnja) u 11 sati, vodi ga Josipa Forjan, a sudjeluju Jasna Horvat, Boris Crnković, Ivan Radić i Mate Lukić. Od 11.15 do 12.30 na rasporedu je prva panel-rasprava Središte kreativne industrije, u kojoj, uz moderiranje Josipe Forjan, sudjeluju Miro Gavran (Matica hrvatska), Feđa Ivanšić (Barrage), Daniela Angelina Jelinčić (Institut za razvoj i međunarodne odnose), Antonija Jozić (Požeško-slavonska županija) i Marin Piletić (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike). Cilj je ovoga panela raspraviti znanstvene, stručne i iskustvene spoznaje te osvijetliti ulogu kreativne industrije u Republici Hrvatskoj.

Druga je panel-rasprava - Rizničarske vrijednosti - na rasporedu od 18 do 19.30. Moderatorica Ivana Jobst o ulozi koju je Kreativna riznica imala u uspostavljanju i usmjeravanju njihova kreativnog puta razgovarat će s Tonijem Andrijanićem, Valentinom Bermanec, Tomislavom Džunjom, Nikolinom Filipović, Magdalenom Jelečević, Lanom Katavić, Dianom Kostelnik, Robertom Kovačem, Ivanom Ripićem i Ivnom Tomičić. Ivana Jobst dugogodišnja je predsjednica Organizacijskog odbora, čiji je organizacijski pristup izgradio temeljne postavke rizničarenja.

Zvjezdani vodik večernje je događanje prvog dana Kreativne riznice. Svečanost počinje u 18 sati, kada se pobjednicima Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije održanog 2023. godine dodjeljuje statua Vodik čime njezini nositelji postaju vodiči kreativnih i inovativnih poslovnih ideja. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije platforma je za ostvarivanje kreativnih projekata primjenom kružne kreativnosti gdje je svako idejno rješenje ostvareno kroz jedan ili više sektora kreativne industrije. Voditeljice su svečanosti Dora Radl Ćućić i Maja Novicki.

Dan završava prigodnim druženjem s početkom u 19.30, naslovljenim Vodikovi zalogaji. Nastali su kao rezultat projekta Slatko učenje, za darovite učenike srednjih škola, koji ima za cilj potaknuti razvoj kulinarskih vještina, kreativnosti, pisanja, suradnje te podizanje svijesti o prehrani i kulturnoj baštini. Posjetitelji Kreativne riznice imat će priliku kušati zalogaje nastale tijekom projekta. Voditeljica izlaganja Marina Majdenić za tu je prigodu otisnula knjigu recepata.

Drugi dan


Komunikacija s ARThetipom naziv je radionice koja pod vodstvom Ivane Nikolić počinje u 12 sati, a njome počinje drugi dan Kreativne riznice (24. travnja). U radionici Ivana Nikolić, autorica publikacije ARThetipske karte, uzvanike će upoznati sa sadržajem 108 arhetipskih karata, njihovim višestrukim značenjima i mogućnostima uporabe u kreativnim procesima.

Moderatorica Josipa Forjan u 16 sati okupit će Brokere nadahnuća Zorina Radovančevića, Martinu Mikrut Nađsombat, Brunu Budimira i Doru Doležal. Razvijena društva potiču osvajanja umijećima i njihovo predstavljanje govorništvom kako bi se približili najširoj javnosti. Karizmatični govornici osvajaju posjetitelje vođeni željom da svojim govorom stvore naklonost za sektor kreativne industrije u kojemu se ostvaruju. Učinit će to i ovogodišnji brokeri.

Okrugli stol Brendiranje Riznicom na rasporedu je u 18 sati, a moderirat će ga Ivan Kelić. Izlagači su Dora Radl Ćućić, Josipa Forjan, Jasna Horvat, Ivana Jobst, Ana Zrnić i gosti iznenađenja. Velika događanja nositelji su komunikacijskih poruka upućenih ciljanim skupinama posjetitelja, pratitelja i sudionika. Kreativna riznica veliko je događanje u čijem je brendiranju sudjelovao veći broj studentskih generacija, predstavnika Uprave Ekonomskog fakulteta u Osijeku te kreativnih suradnika. Protekom deset godina Kreativna riznica brendirala je samu sebe, Rizničare, izlagače, ali i konstrukte kakvima su kreativna industrija, Ekonomski fakultet u Osijeku, grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Republika Hrvatska.

Treći dan


Posljednji dan Kreativne riznice (25. travnja) počinje u 10.30 panel-raspravom Model kružne kreativnosti, koju će moderirati Nives Tomašević. Sudionici su Igor Bogdanović, Ivana Plaščak, Lana Šustek, Narcisa Vekić i Josip Zelić. Model kružne kreativnosti primjenjiv je na široki spektar gospodarskih i kulturnih aktivnosti, a u njegovu se središtu nalazi tekst kao sažetak idejnog koncepta. Primjer Modela kružne kreativnosti izložen je u knjizi Brendiranje kulturom: glagoljica (Horvat i Forjan, 2023) te sudionici panela komentiraju znanstveno-teorijske, stručne i praktične obrasce Modela.

Velika završnica ovogodišnje, obljetničke Kreativne riznice počinje u 20 sati Gala Vodikovom svečanosti. Vodit će ju Josipa Forjan i Boris Crnković, umjetnički program potpisuju Katica Šubarić, Davor Tarbuk i Ana Stanković, režiju Robert Raponja, a autorica je tekstova Jasna Horvat. Gala Vodikova svečanost završno je događanje Kreativne riznice na kojemu se najuspješnijim prošlogodišnjim panelistima uručuje nagrada Vodik. Simbolička je poruka nagrade Vodik sažeta u osobinama najjednostavnijeg kemijskog elementa, simbola kozmičke kreativnosti, vodikove ekonomije i goriva budućnosti.

Od 21 sat sve do ponoći svjetlosni će murali Vodikove noći, autorica Jasne Horvat i Ivane Jobst, osvjetljavati dvorišna pročelja Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Dobro došli! (O)svijetlite (se) i vi!

Ivana Rab Guljaš
DESETLJEĆE KREATIVNOSTI
2024.

RIZNIČARSKA KREATIVNOST

2023.

BURZA KREATIVNOSTI

2022.

VODIKOVA KREATIVNOST

2021.

MEANDRIRANA KREATIVNOST

2020.

KREATIVNA SILA

2019.

KRUŽNA KREATIVNOST

2018.

OS MREŽA

2017.

KEMIJA KREATIVNE INDUSTRIJE

2016.

DRUŠTVENO ODGOVORNA KREATIVNOST

2015.

KREATIVNA INDUSTRIJA RH

Glas Slavonije medijski je pokrovitelj Kreativne riznice od njezina prvog izdanja

Možda ste propustili...

EKONOMSKA ŠKOLA, 4.D I 4.E

Četvrt stoljeća mature

OKUPILI SE NEKADAŠNJI UČENICI 4. ECS

Povratak u Emšu pedeset godina nakon mature

Najčitanije iz rubrike