Ekonomija
NA AGRIFISH VIJEĆU MINISTARA

Hrvatska zatražila povećanje potpora
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije, održanom 11. i 12. listopada 2021. u Luksemburgu, Hrvatsku je predstavljao državni tajnik Tugomir Majdak i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, uz članove Stalnog predstavništva RH pri EU-u. Na dnevnom redu bile su brojne teme, a pozornost ministara posebno su zaokupili trenutačni problemi u sektoru, posebice stočarstvu, izazvani poremećajima u odnosima ponude i potražnje zbog pandemije koronavirusa, visokih cijena stočne hrane te poskupljenja energenata. Hrvatska je delegacija od Europske komisije zatražila produljenje privremenog okvira za državne potpore do kraja 2022., kao i povećanje iznosa pojedinačnih potpora, a zajedno s Mađarskom pokrenula je inicijativu za produljenje privremenog okvira za mjere državnih potpora zbog velikih tržišnih poremećaja u poljoprivredi.

Ministri su zatražili produljenje ovih mjera do 31. prosinca 2022., uz proporcionalno povećanje pomoći u poljoprivredi i ribarstvu, što bi pružilo sigurnost najugroženijim predstavnicima u sektoru. Prijedlog je podržalo 15 država članica, uključujući one najveće (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska...), a povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izvijestio je da je o zahtjevu obavijestio nadležnu izvršnu potpredsjednicu EK-a Margrethe Vestager. Hrvatska je podržala i inicijativu Belgije o potrebi pokretanja izvanrednih tržišnih mjera ZPP-a zbog problema u svinjogojstvu. Z.R.
Potrebno uskladiti strateške planove
U okviru rasprave o procesu usvajanja ZPP strateških planova, države su redom kritizirale EK zbog inzistiranja na uvrštavanju ciljeva iz Strategije bioraznolikosti te Od polja do stola, koji nisu dijelom zakonski usvojenih obveza. Državni tajnik Majdak pritom je istaknuo: "Mi ne osporavamo nijedan element postignutog dogovora, no obveza koju ima EK da procijeni doprinos i usklađenost strateških planova s ciljevima Zelenog plana ne smije se preliti na administracije država članica, a ni u kom slučaju ne smije utjecati na proces odobravanja i usvajanja tih planova".

Možda ste propustili...

TALIJANSKI PROIZVOĐAČI TJESTENINE STRAHUJU

U padu su zalihe durum pšenice

ZA PREVLADAVANJE KRIZE TRAŽI SE INTERVENCIJA DRŽAVE

Cijene mesa povijesno niske i moraju rasti, tovljači gube 3000 kuna po grlu

PROIZVOĐAČIMA 171 MILIJUN KUNA POTPORE

Odobren program pomoći stočarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REKORDNA PROIZVODNJA SLATKOVODNE RIBE

Sezona radova u punom jeku, dnevno trebaju 100 sezonaca

2

KRIZA U OPSKRBI HRANOM

Moguća globalna nestašica gnojiva

3

PROIZVOĐAČIMA 171 MILIJUN KUNA POTPORE

Odobren program pomoći stočarstvu