Ekonomija
DANASRADIM.HR

Pravo na privremeni rad s obzirom na vrstu mirovine
Objavljeno 25. travnja, 2024.

Privremeni rad za vrijeme starosne mirovine


Kao korisnik starosne mirovine možeš se zaposliti ili nastaviti raditi do polovice radnoga vremena, a da pritom zadržiš pravo na isplatu mirovine. No, u slučaju da stupiš u radni odnos na puno radno vrijeme na ugovor o radu, isplata mirovine ti se obustavlja do prekida radnog odnosa, a ponovno se uspostavlja s danom prestanka radnog odnosa.


Kao korisnik starosne mirovine također možeš raditi bez stupanja u radni odnos i to putem ugovora o djelu, a da pritom ne izgubiš pravo na isplatu svoje mirovine.


Privremeni rad za vrijeme prijevremene mirovine


Pravo na isplatu mirovine nećeš izgubiti ni ako si korisnik prijevremene starosne mirovine, obiteljske mirovine ili dijela obiteljske mirovine i zaposlen do polovice punog radnog vremena.


Privremeni rad za korisnike invalidske mirovine


Korisniku invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad, odnosno potpunog gubitka radne sposobnosti koji se zaposli isplata mirovine se obustavlja i podliježe obveznom kontrolnom pregledu. Ako se na kontrolnom pregledu utvrdi da invalidnost ne postoji jer se zdravstveno stanje poboljšalo, osoba gubi pravo na invalidsku mirovinu. Korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, odnosno djelomičnog gubitka radne sposobnosti koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost s obvezom na osiguranje isplata mirovine se ne obustavlja, ali se određuje nova svota mirovine koja se isplaćuje za vrijeme zaposlenja.


Privremeni rad za korisnike obiteljske mirovine


Ako primaš obiteljsku mirovinu ili dio obiteljske mirovine mirovina se i dalje isplaćuje uz uvjet zaposlenja do polovice punog radnog vremena. Korisnicima najniže mirovine pravo na najnižu mirovinu pripada i za vrijeme zaposlenja do polovice punog radnog vremena.


Za koje poslove se ne obustavlja mirovina, bez obzira na vrstu mirovine?


Isplata mirovine se ne obustavlja za korisnike koji obavljaju sezonske poslove u poljoprivredi putem vrijednosnih kupona i to u trajanju od najduže 90 dana te korisnicima koji su upisani u registar poreznih obveznika (domaća radinost i sporedno zanimanje, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, ostale samostalne djelatnosti). Također, ukoliko umirovljenik, bez obzira na vrstu mirovine, obavlja rad preko ugovora o djelu, isplata mirovine se ne obustavlja.


Članak je isključivo informativnog karaktera te za točnost i detalje informacija preporučamo da kontaktirate Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na email pisarnica@mrosp.hr.

Pretraži poslove za umirovljenike na danasradim.hr.


Tekstovi objavljeni na www.danasradim.hr isključivo su informativnog karaktera te savjetujemo korisnike da za detaljnije informacije konzultiraju nadležne institucije. danasradim d.o.o. se odriče odgovornosti za eventualne pogreške u objavljenom sadržaju te će iste ukloniti ili ispraviti odmah po saznanju.


 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike