Ekonomija
DAN PLANETA ZEMLJE 2024. PLANET PROTIV PLASTIKE

Djelujmo danas za zeleniju i
zdraviju budućnost za
generacije koje dolaze
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Inovacije u području obnovljivih izvora energije i tehnologija za recikliranje daju nadu u stvaranje boljeg održivijeg sutra
Svake godine 22. travnja milijuni ljudi diljem svijeta zajedno slave Dan planeta Zemlje, manifestaciju posvećenu podizanju svijesti o važnosti zaštite našeg okoliša. Ovaj dan prilika je za promišljanje o našem odnosu prema prirodi i poticaj na preuzimanje konkretnih akcija koje mogu pomoći u očuvanju planeta.

Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kao odgovor na sve očitiju potrebu za očuvanjem okoliša. Pokrenuo ga je senator Gaylord Nelson nakon što je svjedočio razornim posljedicama velike naftne izljeva u Santa Barbari 1969. godine. Inicijativa je brzo prerasla nacionalne granice i pretvorila se u globalni pokret koji danas uključuje sudionike iz više od 193 zemlje.

Zašto obilježavamo Dan planeta Zemlje?


Glavni je cilj podizanje svijesti o ekološkim problemima koji ugrožavaju naš planet. Ovaj dan potiče građane, organizacije i vlade na razmišljanje i djelovanje protiv ekološke degradacije, bilo kroz edukaciju, javne manifestacije ili političku aktivnost. Teme variraju od godine do godine, s fokusom na ekološke probleme. Ovogodišnji slogan Dana planeta Zemlje, "Planet protiv plastike", usmjerava pozornost na jedan od najvećih ekoloških izazova našeg doba - zagađenje plastikom.


Plastika je golemi problem za okoliš zbog svoje dugotrajnosti i teškoće u razgradnji. Procjenjuje se da se svake godine u oceane izbaci osam milijuna tona plastike, što ima devastirajuće posljedice na morski ekosustav, uključujući smrt morskih životinja koje plastiku često zamijene za hranu.

Kampanja za Dan planeta Zemlje 2024. godine poziva na globalne napore za smanjenje upotrebe plastike, promicanje recikliranja i poticanje vlada i korporacija na uvođenje strožih regulativa za proizvodnju i upotrebu plastike. Ključni aspekti kampanje uključuju edukaciju o alternativama plastici, čišćenje otpada iz prirodnih staništa i lobiranje za zakone koji će ograničiti jednokratnu upotrebu plastike.


Što možemo učiniti?


Dan planeta Zemlje savršena je prilika za svakog pojedinca da pridonese zaštiti okoliša. Bilo da je riječ o smanjenju upotrebe plastike, volontiranju u lokalnim ekološkim projektima ili edukaciji odraslih i djece o važnosti očuvanja prirode, svaki korak je važan. Također, ovaj dan može poslužiti kao podsjetnik da stalno trebamo težiti održivim životnim navikama, poput recikliranja, korištenja javnog prijevoza ili štednje vode i energije.

Dan planeta Zemlje nije samo godišnji događaj, već kontinuirani podsjetnik na nužnost očuvanja jedinog doma koji imamo - našeg planeta Zemlje. Slogan "Planet protiv plastike" još jednom potvrđuje da je svatko od nas ključan u borbi protiv ekološke krize i da zajedno možemo napraviti razliku. Na nama je da djelujemo danas kako bismo osigurali zeleniju, zdraviju budućnost za generacije koje dolaze.Z.Rupčić
Najčitanije iz rubrike