Regija
PODRUČNA ŠKOLA U VINOGRADCIMA BRANI TITULU

Žele ponovno biti najljepša područna škola u Hrvatskoj
Objavljeno 14. listopada, 2021.
VINOGRADCI



Učenici i dugogodišnja učiteljica Područne škole Vinogradci Melita Vujičić nestrpljivo čekaju studeni i vijest o odluci komisije i plasmanu svoje škole u HRT-ovu projektu "Najljepši školski vrtovi 2021.", u kojem je prije dvije godine bila proglašena najljepšom područnom školom u Hrvatskoj.



Ta mala područna škola, koja djeluje pri Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Belišću, jedina je područna škola Valpovštine koja se prijavila na taj projekt, a već svojom prvom prijavom, prije dvije godine, uspjelo joj je, neočekivano, odnijeti pobjedu u jednoj od sedam kategorija u vrlo jakoj konkurenciji više od 150 škola iz cijele Hrvatske. No za to su se počeli pripremati nekoliko godina prije, kada su krenuli u realizaciju ideje o uređenju i uljepšavanju školskog dvorišta, vrta, okoliša…



- Prošle godine zbog pandemije natječaj za najljepše školske vrtove nije se raspisivao, no unatoč tome mi nismo gubili vrijeme, nego smo nastavili uređivati svoju školu i njezino dvorište, vrt i okoliš kako bismo se s novim vizurama ove godine mogli ponovo javiti na ovaj natječaj - otkriva učiteljica Melita, dodajući da su na početku školske godine 2019./20. proširili vrt te posadili novo cvijeće, grmlje i začinsko bilje. Cijelu ogradu školskog dvorišta ukrasili su cvjetovima od plastičnih poklopaca kotača automobila ("ratkapa"), a početkom 2020. godine dobili su i sjenicu u dvorištu, koju im je, na učiteljičinu zamolbu, napravio Grad Belišće, koji ih podržava u svim novim projektima i idejama.



- Premda je sredinom ožujka prošle godine nastava u školi prekinuta, uporno sam nastavila posjećivati naš školski vrt, uređivala ga i sadila nove biljke, ali i bojila letvice u obliku olovaka za našu novu sjenicu. U svibnju smo se svi vratili u školske klupe, pa smo ponovno mogli zajednički zalijevati, okopavati i plijeviti, a u našoj ukrašenoj sjenici iskoristili smo svaki lijepi dan za održavanje nastave na otvorenom - priča učiteljica, koja je i tijekom ljetnih praznika redovito odlazila u školski vrt te ga zalijevala i brinula se o biljkama kako bi preživjele ljetne vrućine i sušno razdoblje.



No naglašava kako u svom naumu da od male područne škole napravi najljepšu hrvatsku područnu školu zasigurno ne bi uspjela da sve ove godine nije imala golemu potporu roditelja, koji su se rado odazivali na sve pozive za akcije uređenja i kojima je iznimno zahvalna. Zajedno sa svojom djecom i učiteljicom roditelji su i prošle godine okopavali i uređivali vrt, dovozili stare cigle i pravili stazu prema drvarnici i sjenici, a planiranje i radovi nastavili su se i u ovoj godini. U sve to imala se priliku uvjeriti i komisija koja je u svibnju bila u obilasku škole, ne skrivajući oduševljenje viđenim. L. Aničić
Dvorište oplemenili starim sortama
”Komisiji je bilo posebno drago što smo poslušali njezin savjet prije dvije godine i posadili stare, autohtone biljke, koje su naše bake nekada imale u svojim vrtovima i dvorištima, pa je dvorište dobilo jedan posve drugi štih”, objašnjava učiteljica Melita, koja je, prema riječima Vinogradčana, nekadašnju “običnu” malu seosku školu pretvorila u pravi ukras tih prostora, jer su, uz uređenje vrta, obojili i ukrasili drvarnicu (u kojoj su se nekada držala drva za ogrjev), a koja im trenutačno služi za skupljanje starog papira, ali i kao spremište.

Projekt “Najljepši školski vrtovi” HRT provodi niz godina u suradnji s ministarstvima, FZOEU i donatorima

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike