Sport
KARLO BARTOLEC, DESNI BRANIČ BIJELO-PLAVIH

U Dinamu sam počeo karijeru, ali ako zaigram u nedjelju, dat ću maksimum za našu pobjedu
Objavljeno 26. kolovoza, 2021.
- Izjednačenost koja vlada u HNL-u odlična je za hrvatski nogomet u cjelini

U ovom trenutku Karlo Bartolec posljednja je Osijekova akvizicija ovog ljeta. Uz to, jedini je igrač od njih šest koji su tijekom prijelaznog roka stigli u Gradski vrt za kojeg je Nenad Bjelica platio odštetu (250.000 eura).



Zasad je dobio priliku odigrati dvije utakmice. Debitirao je u pobjedi nad Hrvatskim dragovoljcem u Kranjčevićevoj, a osječkoj se publici predstavio tjedan dana poslije u derbiju protiv Rijeke, u kojem je bio asistent za pobjednički pogodak, koji je postigao Ramon Mierez. Sudeći prema prikazanom u ta dva dvoboja, Bartolec bi se prvi mogao pokazati istinskim pojačanjem za bijelo-plave.

Neizvjesna borba za naslov


S obzirom na njegov CV, u kojem stoji i nekoliko nastupa za hrvatsku reprezentaciju, ništa manje od njega se nije ni očekivalo. U Osijeku je sad 20-ak dana pa vjerujemo kako se dobrim dijelom već adaptirao na novu sredinu, ali i pohvatao taktičke zahtjeve koje pred njega postavlja trener Nenad Bjelica.

- Prilagodba je išla lako jer sam s nekolicinom igrača već dijelo svlačionicu. Što u klubu što na reprezentativnom planu. Prihvaćen sam odlično, pa doista o svemu što doživljavam u Osijeku mogu govoriti samo u superlativima - kaže Karlo Bartolec, desni branič bijelo-plavih.

S obzirom na dobar start koji je imao u prve dvije utakmice, pomalo je neočekivano izostavljen iz momčadi za gostovanje u Puli, koje je loše završilo za Osijek.

- Ne znam što bih mogao reći o toj temi. Trener je birao sastav, a moje je da radim i namećem se kroz treninge. Nismo imali dobar dan u Puli, što je samo dokaz koliko je Hrvatska liga zahtjevna i neugodna. Napredak je golem u odnosu prema vremenu kada sam nosio dres Lokomotive. Liga je puno jača, pet-šest momčadi vrlo je izjednačeno i konkurirat će za sam vrh, a mi smo protiv Istre 1961 na teži način saznali kako se u HNL-u baš protiv svakog suparnika moraš dobro oznojiti ako želiš pobijediti. Taj poraz za nas znači kiks. Prije njega smo odigrali odličan derbi protiv Rijeke i pobijedili, a onda odemo u Pulu i izgubimo sva tri boda. Takve stvari nam se ne bi smjele ponavljati ako želimo biti konkurentni u borbi za titulu.

Rijetko kada se događalo u HNL-u da već nakon šest kola ni jedna momčad više nije neporažena. To samo govori koliko će ove sezone bitka za naslov biti izjednačena i potencijalno neizvjesna.

- To i jest draž. Navikao sam na takve bitke igrajući u Danskoj, gdje je situacija slična. Pet-šest momčadi uvijek je izjednačeno, a još je veća gužva bila nakon što su smanjili ligu s 14 klubova na 12. U HNL-u prije pet godina, kada sam igrao, nije bilo toliko kvalitetnih klubova. Sada su razlike znatno manje. Dinamo je konstanta i uvijek je onaj kojeg se lovi, Osijek mu je već prošle sezone bio za petama, a vjerujem kako ćemo ove napraviti novi iskorak. No tu je i odličan Hajduk, pa Rijeka, koja ima odličnog trenera i vrlo zanimljivu momčad, a ne treba zaboraviti ni Goricu. Osim toga, već se pokazalo kako su i klubovi koji ne pripadaju u sam vrh HNL-a sposobni otkinuti bodove favoritima. Prvenstvo je tek počelo, a sudeći po ovom što se događalo u prvih šest kola, bit će neizvjesno i naporno. Mislim kako je to odlično za hrvatski nogomet u cjelini.


Nada se i pogodcima


U tom kontekstu posrtanje u Puli ne mora biti tragično, jer, kako stvari stoje, ove sezone takvih će, neočekivanih, rezultata biti još. Što se Osijeka tiče, prilika za iskupljenje stiže u nedjelju, kada u Gradski vrt stiže Dinamo. To je Karlov matični klub, u kojem je počeo karijeru, ali nikada nije dobio priliku zaigrati za prvu momčad "modrih".

- Sedam godina proveo sam u Maksimiru. Bio sam sve do juniora, u generaciji ‘95. sa mnom su bili Tin Jedvaj i Filip Krovinović, koji je poput mene ranije napustio redove Dinama. Igrao sam do juniora, poslije sam otišao u Lokomotivu, a kada je Dinamo doveo Stojanovića, shvatio sam kako od povratka u Maksimir nema ništa pa sam se odlučio otisnuti u inozemstvo. Ne žalim zbog toga iako je taj put za dokazivanje možda bio teži.

Bit će to jedna od rijetkih utakmica u koju Osijek neće ući kao favorit. Ove sezone bijelo-plavi su odigrali dva derbija i u oba su slavili. Pobijedili su Hajduk na Poljudu i Rijeku u Gradskom vrtu, pa bi tom popisu bilo sjajno dodati Dinamovo ime.

- Dinamo će se sigurno potrošiti u uzvratnom susretu play-offa Lige prvaka protiv Šerifa, bez obzira na to kako on završio. U tome bi mogla biti naša prilika, ali mi trebamo prije svega voditi računa o sebi. Igramo kod kuće, pred našim navijačima, očekujem dobru atmosferu, koja će nam biti inspiracija za pružanje maksimuma na terenu. Derbiji su uvijek specifične utakmice, u kojima obično pobijedi momčad koja tih 90 minuta bude raspoloženija. Već sam rekao da su razlike u kvaliteti malene, a u takvim okolnostima presudi agresivnost, koncentracija i želja. Nadam se kako će to biti na našoj strani te da ćemo se nakon nedjeljnog derbija opet vratiti na prvo mjesto.

U prvom svom derbiju u bijelo-plavom dresu, protiv Rijeke, bio je jedan od najzaslužnijih za pobjedu jer je njegov odličan ubačaj Mierez pretvorio u pobjedonosni pogodak.

- Bio je to dobar početak za mene, a vjerujem kako će asistencija biti još. Nadam se i ponekom pogotku, a želim dati najveći mogući doprinos i u nedjelju, ali i u ostvarenju klupskih ciljeva u borbi za domaće trofeje - zaključio je Karlo Bartolec, desni branič NK Osijek.

Zasad s Osijekom ima "dva od dva" i nitko se ne bi žalio ako bi se taj pobjednički trend s njim u momčadi nastavio i protiv Dinama.


Dalibor Keler
Karlo Bartolec

igrač NK Osijek

Dobro sam krenuo u osječku avanturu. Asistirao sam za pobjednički pogodak u derbiju protiv Rijeke, nadam se kako će asistencija biti još, a očekujem kako ću postići i poneki pogodak te tako pomoći u ostvarenju klupskih ciljeva.

KOHORTINA PODRŠKA NA TRENINGU
Kohorta je osjetilo važnost trenutka pa je uoči nedjeljnog derbija s Dinamom došla na prvi ovotjedni trening bijelo-plavih kako bi im iskazala podršku. Na pomoćnom terenu stadiona u Gradskom vrtu bilo je tridesetak pripadnika Kohorte, koji su na stadion stigli uz najavu, te su glasnim navijanjem podržali osječku momčad tijekom vježbanja. Simbioza navijača i momčadi uvijek je igrala važnu ulogu, a ovaj put ona ima i dodatnu težinu, nakon što je Osijek posrnuo u prošlom kolu na gostovanju kod Istre 1961 u Puli. Atmosfera na treningu bila je pozitivna, upaljena je i poneka baklja, a momčad i stručni stožer pljeskom su navijačima zahvalili na dobrodošloj podršci. Naravno, glavna poruka iz navijačkih redova bila je da u okršaju s hrvatskim prvakom očekuju maksimum zalaganja na terenu. U ime momčadi trener Nenad Bjelica to je i obećao, a nakon desetak minuta navijači su se razišli. Naravno, nastavak ove priče o podršci očekujemo u nedjelju na samoj utakmici.

SVI SU ZDRAVI
Igrački kadar bijelo-plavih uoči derbija s Dinamom je kompletan. U trening s momčadi vratili su se Mario Jurčević i Mihret Topčagić, koji su bili izvan stroja zbog ozljeda još od susreta s CSKA u Sofiji. Nakon poraza u Puli trener Nenad Bjelica sigurno razmišlja o nekim novim opcijama za susret s Dinamom. Nekoliko je otvorenih pitanja. Prvo je vezano uz formaciju. U posljednje vrijeme najčešće je bila 3-5-2, a nije tajna da je Osijekova osnovna postavka 4-3-3. Međutim, Jurčevićev izostanak bio je jedan od razloga zašto se Bjelica odlučivao za drugi raspored. Teško je vjerovati kako će Slovenac odmah u vatru nakon ozljede, ali postoji opcija, ako se Bjelica odluči vratiti u obranu s četvoricom, da na poziciji lijevog beka osvane Jevgen Čeberko ili možda Mato Miloš. Naravno, u tom slučaju pitanje je i kome će Bjelica dati povjerenje na krilnim pozicijama.

Možda ste propustili...

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike