Sport
U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Što se u ranu jesen prošle godine prognoziralo, to se i ostvarilo. Finale doigravanja Prve hrvatske lige košarkaša izborile su momčadi koje su bile i u ulozi najvećih favorita. Prvi nositelj, Kvarner 2010, protiv momčadi koja je u osnovnom dijelu prvenstva završila na drugom mjestu. Vrijednosnice Osijek sve do pred kraj bile su i legitimni kandidat za "jedinicu", a ona je na kraju zasluženo pripala Riječanima, koji su u 26 kola doživjeli dva poraza. Brokeri su kapitulirali još dva puta više. Ipak, ima i jedna "kvaka". Oba poraza Riječani su upisali protiv svog najvećeg rivala. Stoga je jasno da u finalnoj seriji za prvaka, koja se igra na dvije pobjede, košarkaši s Drave imaju pravo na optimizam.

Oba su finalista u polufinalnim serijama sve riješila dvokorakom, nije se igrala eventualna majstorica protiv Gorice, odnosno samo. Tako su momčadi dobile sedam dana mira za završne treninge i pripreme prije konačnog obračuna. Prvi čin je večeras u 18 sati u Dvorani "Dinko Lukarić".

- Očekivana završnica, dvije najbolje momčadi igraju za naslov prvaka, tu nikakvih dvojbi nema. Pred nama je, vjerujem, zanimljiva serija, koju naravno želimo završiti u našu korist. Ulog je velik, pobjednik ide direktno u Premijer ligu, a poraženog čekaju dodatne kvalifikacije. Dvije su prigode još u igri, ali pokušat ćemo iskoristiti ovu koju nudi finalna serija - kaže trener VROS-a, Domagoj Kujundžić, koji nema nekih većih briga uoči večerašnjeg ogleda, koji bi se kao i onaj posljednji između istih aktera na istom mjestu, mogao odigrati u pravoj atmosferi.

- Tada smo nakon pobjede nagrađeni pljeskom punih tribina. Sumnjam da pristaše domaćina žele to ponoviti, ali svjesni smo da nas čeka paklena atmosfera i domaćin kojem sigurno ne pada lako što nas još nije dobio ove sezone. Mirni smo, svjesni i naše kvalitete, koju sada trebamo i pokazati - kazuje trener Brokera, koji su Kvarner 2010 dobili u Gradskom vrtu (91:83) nakon što su uoči posljednje četvrtine zaostajali osam poena. Vrhunsku izvedbu tada je prezentirao Amerikanac Ashton, koji je zabio 35 poena, uz šest skokova i pet asistencija. Potom je u gostima završilo 72:78, iako je na početku sve mirisalo na debakl.

U toj je utakmice sve bilo dobro, osim ulaska u nju. Bili smo više od četiri minute bez poena, a primili smo dotada već 17. Nije izgledalo obećavajuće, ali smo se konsolidirali i sve preokrenuli, prisjeća se Kujundžić. U riječkim redovima vole naglasiti da su u tom susretu bili nekompletni, bez Marinellija, te da ni Čakarun nije bio u optimalnom stanju.

- Bili smo i mi bez Vladovića, koji je nama važan igrač. U prvoj utakmici suparnik je bio kompletan, pa smo ih dobili. To je sada prošlost, nevažan podatak, jer ovo je ipak neka nova i puno važnija priča. Kvarner 2010 ima prednost domaćeg parketa, nešto iskusniju momčad, jer ima trojicu igrača koji su igrali na puno višoj razini od ove. Mi smo protiv Samobora pokazali da smo spremni. Odigrali smo dvije dobre utakmice u polufinalu, nadam se da ćemo tako i nastaviti - priželjkuje trener Vrijednosnica Osijek, Domagoj Kujundžić.

Nino Benčina
Treba nam u dvorani bar 500 “luđaka”
U Rijeci su nabrijani na utakmicu s Osječanima. Upregnuli su na Kvarneru sve snage kako bi pomrsili računicu Brokerima i oni otišli u elitni rang hrvatske košarke.

- Atmosfera u svlačionici je odlična, svi smo uzbuđeni. Ove smo sezone gubili jedino od Vrijednosnica i zato smo gladni pobjede protiv njih. Imamo sada i više samopouzdanja otkako se Marinelli vratio. Svi smo zdravi, idemo pobijediti i plasirati se u Premijer ligu. Neće biti lagano, Osječani imaju dobrog razigravača, a ujedno se i jako dobro brane. Nadam se da će nas puna tribina gurati prema pobjedi - kazao je Amerikanac iz redova Kvarnera 2010 Chudier Bile.

Trener riječke momčadi Branimir Pavić priželjkuje pune tribine u dvorani na Kozali koje bi trebale dati dodatni poticaj njegovoj momčadi.

- Nadam se da će na Kozali biti pune tribine. Dečki i klub su to zaslužili. Svim silama se pokušavamo vratiti u Premijer ligu. Završnica je sezone, igramo finale, protiv Osječana nam treba bar 500 “luđaka” na Kozali koji će dati sve od sebe da nam pomognu na putu do pobjede - kaže Pavić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike