Sport
OSIJEK MORA U DODATNE KVALIFIKACIJE

Dobro je kako je moglo završiti
Objavljeno 5. svibnja, 2024.
Teško da je u Europi ili svijetu u subotu od 19 sati bilo dramatičnijih trenutaka u sportu od posljednjeg kola Lige za ostanak Paket24 Premijer lige. Uoči posljednjih 60 minuta bilo je sigurno kako će iz lige ispasti Ribola Kaštela, no ostalo je pitanje koja će joj se momčad pridružiti na putu za niži rang te koje će još dvije momčadi morati još osigurati ostanak kroz dodatne kvalifikacije.

Na kraju je “najdeblji kraj” izvukao križevački KTC, koji je na domaćem terenu poražen od Gorice 26:30. Gorica je tako osvojila Ligu za ostanak. Moslavina se “iščupala” pobjedom u gostima kod Metković Mehanike 26:27, no morat će još igrati dodatne kvalifikacije u koje će i rukometaši Osijeka. Momčad Frane Veraje poražena je u gostima kod zagrebačke Dubrave 27:24.

Osijek i Moslavina još ne znaju suparnike u dodatnim kvalifikacijama. Doznat će ih ždrijebom. Bit će to sigurno Umag ili Sisak, drugoplasirane momčadi iz južne odnosno sjeverne skupine Prve hrvatske lige. Znaju se zasad termini susreta. Prvi je na rasporedu 22. svibnja, a uzvrati 25. ili 26. svibnja.

Premda su Osječani u posljednje kolo ušli s dva boda prednosti u odnosu prema čak pet momčadi, na kraju mogu čak biti zadovoljni što je sve završilo “produžetkom sezone” i nastupom u dodatnim kvalifikacijama. Jer da je kojim slučajem još i KTC pobijedio Goricu Osječani bi ispali iz lige. Teško je bilo Osječanima igrati susret u Dubravi, a istovremeno pratiti i osluškivati događanja s ostalih terena. Posebice ono što se događalo u Metkoviću i Križevcima s obzirom na to da je Rudar kontrolirao susret protiv Karlovca. Na kraju je u Rudama završilo 23:21, no gosti su tek u završnici učinili svoj poraz podnošljivim. Gorica je u Križevcima na poluvremenu vodila osam razlike (10:18). Istovremeno Metković je imao minimalnu prednost, Osijek je gubio tri razlike u Dubravi, no u tom trenutku sastavu iz Zrinjevca igrao je čak i rezultat iz Kaštel Sućurca, gdje su domaći u završnici prvog poluvremena imali minimalnu prednost nad Trogirom. Da je sve tako završilo, Osijek bi osigurao opstanak bez dodatnih kvalifikacija.

Sve se dramatično promijenilo na ulasku u posljednju četvrtinu svih susreta i Lige za ostanak. Trogir radi seriju i bježi Kaštelanima, Metković i Moslavina igraju i dalje susret u egalu, a KTC serijom dolazi do izjednačenja. Istovremeno i susret u Dubravi nije bio odlučen. Bod bi Osječanima značio i izravni opstanak.

Na kraju KTC ipak nije imao snage za potpuni preokret. Moslavina je u završnici došla do pobjede, a Osijek je poražen od Dubrave i zapravo jedino što im je u konačnici išlo na ruku je ishod susreta u Križevcima, gdje su domaći ostali na 17 bodova, dva manje od Dubrave, Rudara, Karlovca, Moslavine i Osijeka. U tom “peteroboju” Osječani su imali najmanje osvojenih bodova u međusobnim susretima. K.Lacković
DUBRAVA  27 (12)

OSIJEK  24 (12)

ZAGREB - Sportska dvorana Dubrava. Suci: Ante Pavić i Mate Torbarina Zadar.

DUBRAVA: Matov 2+1, Sladoljev 5+0, Lisac 7-4, Barbić 7-4, Farkaš 3, Čupić, Tkalec 3, Markoci-Petrković 1, Mlinarić, Malbašić, Tomšić 2, Bjeliš, Botić, Obradović 1, Preglej i Komljenović 3.

OSIJEK: Frajhaut 4+1, Hećimović 1, 8+1, Babić, Purić 1, Zrno 2, Čičak, Ninaj 2, Glavan, Lukac 2, Čurić 6, Kekez, Vuković 1, Maganić, Vašarević 8-5, Kovačević i Nedić 1.

SEDMERCI: Dubrava 10-8, Osijek 8-5; ISKLJUČENJA: Dubrava 10 minuta Barbić 2, Malbašić 2+2, Bjeliš 2 i Komljenović 2; Osijek 16 minuta Babić 2, Zrno 2, Čičak 2+2, Lukac 2, Čurić 2, Vuković 2 i Nedić 2.

VAŠAREVIĆ DRUGI STRIJELAC
Ne toliko dramatično, ali paralelno smo pratili i borbu za titulu najboljeg strijelca Paket24 Premijer lige. U najužoj konkurenciji bili su Hrvoje Ceković iz Gorice i Karlo Vašarević lijevo krilo Osijeka. Obojica su u posljednjem kolu postigla po osam pogodaka, titulu je odnio Ceković, koji je postigao 173 boda, a Vašarević je ligaški dio završio sa šest pogodaka manje.
Možda ste propustili...

BORBA ZA PLASMAN U PRVU LIGU ODBOJKAŠICA

Višnjevčanke moraju do zlatnog seta

PRVO SPORTSKO DRUŠTVO U HRVATSKOJ SLAVI JUBILEJ

Prigodna izložba za 240. rođendan GSD Osijek 1784

Najčitanije iz rubrike