Regija
OBNOVA DVORCA JANKOVIĆ U CABUNI

Nova priča: Centar za kulturu zdravlja
Objavljeno 19. travnja, 2021.
U Virovitičko-podravskoj županiji uskoro će biti obnovljen i četvrti dvorac. U Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju održana je početna konferencija Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna. Riječ je o projektu vrijednom 56,2 milijuna kuna, sufinanciranom nepovratnim europskim sredstvima u iznosu od 47,8 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i županijska Turistička zajednica. Projekt je u ime Županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a.

Što će sve posjetiteljima pružiti Centar za kulturu zdravlja otkrila je ravnateljica Razvojne agencije Vidra Emina Kovač.

– Centar za kulturu zdravlja u Cabuni dvorac je koji će u 2023. godini posjetiteljima pružiti nove sadržaje koji do sada još nisu bili prisutni na području naše županije. Riječ je o šest tematskih cjelina, to su: kruh, voda, šuma, zemlja, vino i pjenušac te konji, odnosno lipicanci, od kojih će svaka imati posebnu prostoriju s posebnim zvučnim efektima, gdje će posjetitelji moći u cijelosti doživjeti temu o kojoj se radi – rekla je Emina Kovač, istaknuvši da će podrumski dio dvorca, koji se proteže na gotovo 1000 metara četvornih, biti prilagođen najmlađima. Tako će, osim starih igara, imati priliku i upoznati obitelj grofa Jankovića kroz priču koju će im pričati njegov hologram.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je kako je ovaj projekt dokaz kako se Virovitičko-podravska županija brine o kulturnoj i prirodnoj baštini.

– Sigurno je da će dvorci koje smo obnovili, i ovaj koji će biti obnovljen, biti jedna nova turistička priča naše Virovitičko-podravske županije i da ćemo upravo po toj kulturnoj baštini, po tim dvorcima, biti prepoznati na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Svu tu priču moramo objediniti kako bismo imali ponudu za sve turiste. Imamo razrađenu Plemićku rutu koja kreće iz Kurije Janković i završava u Noskovcima, gdje je bio ljetnikovac grofa Draškovića, u našem Centru za posjetitelje Dravska priča. Upravo na toj bogatoj kulturnoj baštini i na temelju dva UNESCO-ova zaštićena područja, našem Parku prirode Papuk i Prekograničnom rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, temeljit ćemo razvoj turizma u našoj županiji – rekao je župan Igor Andrović.
NAJVEĆI PROJEKT SAFU-a I ŽUPANIJE
Važnost i veličinu projekta istaknuo je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric.

– Ovaj je projekt trenutačno najveći projekt koji SAFU ima potpisan s Virovitičko-podravskom županijom. Vrijedan je 58 milijuna kuna, a sufinancira se s nepovratnih 85 posto. Osim obnove dvorca i valorizacije kulturne baštine, tu će se odvijati gospodarska djelatnost, lokalni gospodarstvenici će imati priliku za plasman svojih proizvoda, a lokalno stanovništvo priliku za zaposlenje, što i je smisao ulaganja kroz europske projekte. Ukupno je u područje Virovitičko-podravske županije uloženo oko dvije milijarde nepovratnih kuna, a samo u kulturnu i prirodnu baštinu uloženo je 350 milijuna kuna. To pokazuje da politika koja vodi ovu županiju ima viziju da se sva prirodna i kulturna bogatstva oplemene europskim sredstvima kako bi se razvila i kako bi ovaj kraj postao prepoznatljiv po kontinentalnom turizmu – rekao je Tomislav Petric.
56,2

milijuna kuna vrijedan je projekt, iz EU-a sufinanciran s nepovratnih 47,8 milijuna kuna
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike