Magazin
TJEDNI OSVRT

Kočijaški linč nabrijanih glumica
Objavljeno 17. travnja, 2021.

Tragičan slučaj nasmrt pretučene dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, i to od vlastite majke, zgrozio je cijelu Hrvatsku. I s pravom je ponovno otvoreno pitanje funkcioniranja sustava socijalne skrbi, u što su se uključili brojni stručnjaci različitih profila. No, kada se u takve osjetljive rasprave uključe i nadobudne, nadasve nestručne pojedine glumice i pjevačice, nešto mora krenuti po zlu.

Ovdje prije svega mislimo na glumice Jelenu Veljaču, pokretačicu građanske inicijative “Spasi me”, i kolegicu joj Natašu Janjić Medančić, protiv kojih je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu podnijela grupa od 169 socijalnih radnika, psihologa, pravnika i socijalnih pedagoga. Terete ih za kazneno djelo protiv javnog reda - javnim poticanjem na nasilje i mržnju. Riječ je o njihovim objavama na društvenim mrežama, a koje su kasnije prenijeli i neki portali, odnosno mediji. Svakako da svatko ima pravo na iskazivanje mišljenja, ali valja i procijeniti koliko su korisne primjerice kočijaške poruke Veljače “krv im je*em uhljebarsku”, “a plaća curi, bolovanja i pi*ke materine isto, iz proračuna”, te poruku Janjić Medančić: “Svi su ubojice. Svi odreda. Ignoranti smrdljivi.” Činjenica jest da u “svakom žitu ima kukolja”, pa tako i u sustavu socijalne skrbi i među socijalnim radnicima, no to se nikako ne može generalizirati i prostački poopćavati. No, eto, kao i puno prije, dvije su si, možda besposlene, glumice dale za pravo i suditi i presuditi. Nadalje, podsjetimo, odmah nakon što su mediji objavili da će ministar obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović na službeni sastanak primiti i osnivačicu građanske inicijative “Spasi me” Jelenu Veljaču, mnogi socijalni radnici već tada su se javno zgražali što je ministar pristao na sastanak primiti osobu koja nije iz sustava i koja, u najkraćem, zapravo nema pojma o toj složenoj problematici. Njihovu zgražanju svakako su pridonijeli i javni stavovi Veljače, koja je nakon smrti djevojčice zatražila i otkaze za sve odgovorne.

Doduše, nakon svega Janjić Medančić javno se ispričala: “Želim se ispričati što sam svoju ogorčenost i prestravljenost slučajem djevojčice u privatnoj i vrlo općenitoj prepisci s Jelenom Veljačom obojila neprimjerenim rječnikom i neodređenim, ali dramatičnim optužbama”, ukratko je navela u podužem štivu koje je objavila na Facebooku. Isprika je kao takva i bila potrebna, no je li dovoljna, naročito ako dotična iz cijelog tog slučaja ništa nije naučila.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike