Ekonomija
HANFA: NASTAVAK POZITIVNIH TRENDOVA

Građani više ulagali u fondove nego u tvrtke
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Lani je COVID diktirao ritam ulaganja u fondove - broj udjela u vlasništvu građana bio je niži za 10 posto negoli godinu ranije

Još dugo vremena 2020. godina bit će analizirana zbog globalnog širenja bolesti COVID-19, a posebno njezin utjecaj na biznis.


Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je izvješće o prošlogodišnjem poslovanju otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS) u Hrvatskoj.


Samo uvodno, otvoreni je investicijski fond s javnom ponudom, što znači da se novac prikuplja na temelju ponude otvorene svima koji žele ulagati, malim ili profesionalnim ulagateljima. Najviše u nas je takvih fondova koji ulažu u obveznice, 40-ak na domaćem tržištu.
"Valovi koronavirusa"

Uglavnom, oni su 2020. godinu završili s ukupnom netoimovinom od 18,2 milijarde kuna, što je za 19,3 posto, odnosno 4,4 milijarde, manje nego na kraju 2019. godine. Njihovo poslovanje kroz godinu obilježili su "valovi koronavirusa"...


Nakon iznimno uspješne 2019. godine, u kojoj je kod UCITS fondova broj ulagatelja bio veći za četiri posto, ukupna netoimovina rasla za 18,1 posto, a kod više dioničkih i mješovitih fondova ostvaren je i veći dvoznamenkasti rast prinosa, pa je tako početak 2020. obilježio nastavak pozitivnog trenda iz 2019., s daljnjim rastom netoimovine i prinosa.


No, od kraja veljače pa do kraja travnja prvi val koronavirusa prouzročio je zbog negativnog utjecaja naglog otkupa udjela ulagatelja na financijsko tržište i oštar pad vrijednosti imovine fondova od 31,2 posto, odnosno od ukupno 7,2 milijarde kuna. U ožujku je došlo i do naglog pada prosječnog prinosa od 6,9 posto, međutim, u travnju je uslijedio blagi oporavak te je prosječni prinos u tom mjesecu iznosio 2,8 posto. Na inicijativu HANFA-e tada je osnovan i Fond za stabilnost za otkup obveznica ili drugih instrumenata tržišta za koje jamči Republika Hrvatska, a kako bi se, između ostaloga, osigurala i dodatna likvidnost fondova u slučaju novih većih isplata prema ulagateljima.
Zatvaranje tržišta

Tijekom svibnja i lipnja uslijedilo je razdoblje usporavanja otkupa udjela i vrijeme u kojem su ulagatelji "iščekivali" daljnji razvoj situacije na financijskom tržištu.


Od srpnja do prosinca počinje postupan rast novih uplata, vraćanje manjeg dijela građana u fondove te osnivanja novih UCITS fondova. U tom razdoblju, a zbog novih kupnji udjela, kao i povoljnijeg utjecaja tržišta, netoimovina "oporavila" se za 1,7 milijardi kuna, i to najviše u prosincu. Drugi val jačanja virusa i djelomično zatvaranje tržišta tako se nisu, kao u prvom valu, negativno odrazili na raspoloženje ulagatelja.
Prema vrijednosti udjela u UCITS investicijske fondove i dalje značajno više ulažu građani kojima pripada 11 milijardi ukupne netoimovine, dok više od šest milijardi drže institucionalni ulagatelji i poduzeća. Broj udjela u vlasništvu građana niži je u 2020. za više od deset posto.


Dario Kuštro
ŠTO ĆE DONIJETI 2021. GODINA?
U prvim danima 2021. HANFA bilježi nastavak pozitivnog trenda s kraja prošle godine, no sa širom primjenom cjepiva i očekivanjem globalnog oporavka tek predstoji vidjeti hoće li u Hrvatskoj u ovoj godini doći do većeg povratka interesa građana za ovu vrstu ulaganja kakva je bila u godini prije koronavirusa. Ili će se povjerenje građana u ove fondove postupno vraćati, kao što je bilo nakon krize 2008. Novost je i da zbog primjene europske legislative i stanja na novčanom tržištu, u Hrvatskoj više nema novčanog otvorenog investicijskog fonda.
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike