Ekonomija
OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Poslovna aktivnost u eurozoni porasla je u travnju zahvaljujući snažnom oporavku uslužnog sektora koji je nadoknadio slabe rezultate u industriji, pokazalo je u utorak istraživanje istraživanje S&P Globala. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 1,1 bod u odnosu prema ožujku i iznosio je 51,4 boda, izračunala je preliminarno Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

“Eurozona je dobro krenula u drugom tromjesečju. Preliminarni HCOB-ov PMI napravio je važan korak u teritorij rasta. Zamašnjak je bilo dodatno ubrzanje aktivnosti u sektoru usluga", rekao je glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia. Trend bi se trebao protegnuti i na iduće mjesece, s obzirom na pojačanu potražnju za uslugama u protekla dva mjeseca koja su se pretočila u "hrabrije" planove zapošljavanja", ističu u S&P-ju. Procjenu potkrepljuju i izrazitijim poskupljenjima usluga, koja po njima odražavaju snažniji rast ulaznih troškova, ali i "samopouzdanje" kompanija pri određivanju cijena, ali i paralelnim oporavkom u Njemačkoj i Francuskoj, dvama vodećim gospodarstvima eurozone.

“(Paralelni oporavak) signalizira prisutnost zajedničkih faktora, poput slabije inflacije i viših plaća koje podupiru kupovnu moć i pomažu pri oporavku uslužnog sektora", ističu autori istraživanja. Industrija je pak ponovo bilježila pad, tek neznatno blaži nego u ožujku. "Najbolje što se može reći za industriju jest da je pad proizvodnje u travnju najblaži unatrag godinu dana", ističu u HCOB-u. Potražnja je i dalje slabi, a znatno su smanjene i nerealizirane narudžbe. Proizvodni sektor trebao bi se oporaviti sredinom godine, ali HCOB upozorava na "strukturne faktore", napominjući da se europske industrijske kompanije sve češće suočavaju s kineskom konkurencijom, posebno u tehnološkom sektoru. Poslovni čelnici pokazali su izraženiji optimizam u proteklim mjesecima, predviđajući snižavanje kamatnih stopa, popuštanje krize troškova života i naznake oporavka potražnje kućanstava i kompanija, ali u travnju zabrinuli su ih geopolitička neizvjesnost i oscilacije na financijskim tržištima.H
Trend bi se trebao protegnuti i na iduće mjesece, s obzirom na pojačanu potražnju za uslugama

Najčitanije iz rubrike