Osijek
IZ CRVENOG KRIŽA POHVALJUJU OSJEČANKE

Nesvakidašnji odziv žena na akciju DDK
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Ako ne po broju prikupljenih doza, akcija dobrovoljnog davanja krvi u TC-u Portanova protekle subote ostat će zapamćena po nesvakidašnjem odazivu žena. Konkretno, odazvale su se 33 žene, a od toga broja njih 23 moglo je dati krv. Uz još 26 muškaraca koji su pristupili akciji (trojica su odbijena), prikupljeno je ukupno 49 doza. Pohvalna brojka, ali još je pohvalnija činjenica da su u akciji sudjelovale mnoge žene, koje, prema riječima ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denisa Ćosića, puno rjeđe daju krv.

- Ovo je iznimno dobar postotak žena u jednoj akciji i možemo samo čestitati onima koje su se odlučile za tu humanu gestu - prokomentirao je Ćosić, a zahvale stižu i iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra, od v.d. predstojnika, prof. prim. dr. sc. Marine Samardžija, koja objašnjava da žene bivaju češće odbijene u želji da daruju krv zbog razine hemoglobina u krvi. Iako muškarci tradicionalno puno češće daruju krv, dr. Samardžija sa zadovoljstvom kaže da se trend počinje polako mijenjati, što raduje, posebice sada, u pandemiji.

- Moramo regrutirati ne samo više žena nego i općenito više davatelja, ponajviše mlade ljude, jer potrošnja je krvi velika. Stoga ponovo pozivam sve koji to mogu da se odazovu akcijama Crvenog križa ili da dođu k nama u Transfuziju - poručuje dr. Samardžija.

Stanje zaliha u Zavodu sada je zadovoljavajuće. Potvrdila nam je to i mr. sc. Bojana Bošnjak, voditeljica Odjela kliničke transfuzijske medicine s laboratorijskom dijagnostikom, rekavši kako u ovom trenutku apel za darovanje krvi nije potreban, kao ni produženje radnoga vremena Transfuzije.

- Još postižemo ravnotežu i za sada je situacija s krvnim grupama 0 i A zadovoljavajuća. Ipak, svatko tko može i želi dati krv, slobodno neka dođe. Činjenica je da mnogi građani zaziru od dolaska u bolnicu jer moraju proći kroz trijažni šator i kretati se prostorom gdje su koncentrirani bolesnici. No darovanje je krvi zatvoren postupak i građani nipošto ne trebaju strahovati od davanja krvi - naglašava dr. Bošnjak.

Dodajmo tomu da Gradsko društvo Crvenog križa sljedeću akciju dobrovoljnog davanja krvi planira održati u Gradskoj četvrti Retfala, 30. studenoga, od 16 do 19 sati. Pozivaju se Retfalčani, ali i svi drugi Osječani, da se odazovu. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike