Osijek
ZVJEZDANI VODIK

Nagrade Milenijskog natjecanja
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Kreativna industrija temeljena je na autorskim pravima, a najuspješniji autori kreativnih rješenja postaju zvijezdama. Kako su zvijezde izgrađene od vodika, zvijezdama Milenijskoga natjecanja iz kreativne industrije dodjeljuje se nagrada Vodik. U 5. međunarodnom Milenijskome natjecanju iz kreativne industrije sudjelovala su 135 mentorski vođena tima i 455 natjecatelja i mentora, a sva predložena rješenja imaju potencijal budućih prototipa kulturnih i kreativnih proizvoda. Teme natjecanja bile su Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik - gorivo budućnosti, a rješenja su ponudile sve obrazovne razine, rekla je Dora Radl Ćućić, voditeljica.



Organizaciju Milenijskog natjecala preuzeli su Ekonomski fakultet u Osijeku i Andizet - Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji. Posebnost je natjecanja ta što se objavljuju rezultati samo za prva tri mjesta, a ostale povjerenstvo uvijek poticajno ohrabruje da nastave razvijati svoja idejna rješenja. Nagrade su dodijeljene u utorak, prvog dana Kreativne riznice, na svečanosti Zvjezdani vodik, jedino će se nagrade studentima uručiti na gala svečanosti u četvrtak.



U kategoriji Kreativni sat 3. mjesto pripalo je timu Turošeki, OŠ Strahoninec, 2. mjesto timu Kids Genius Chicago, Kid Genius Chicago llc, a 1. mjesto timu Mali kreativci OS, OŠ Ivana Flipovića Osijek.



U kategoriji Kreativni sat (osnovnoškolske ustanove, predmetna nastava) 3. mjesto pripalo je timu Mitološki EKG, OŠ Drenje, 2. mjesto timu Matejčići i tragovi prošlosti, OŠ “Sveti Matej” Viškovo, a 1. mjesto timu Boškarini, OŠ “Vazmoslav Gržalja” Buzet.



U kategoriji Kreativni kalendar (srednjoškolske ustanove) 3. mjesto pripalo je timu Omiške britve, SŠ Jure Kaštelan”; timu Fizići, Medicinska škola Osijek, 2. mjesto timu Mil(g)enijalci, Gimnazija Vukovar; timu Podgorički gimnazijalci, JU gimnazija “Slobodan Škerović”, a 1. mjesto timu Modelirka, Graditeljska škola Čakovec.



Za zakusku Vodikovi zagrljaji pobrinula se izlagačica Marina Majdenić, a nastali su kao rezultat projekta Slatko učenje. I.R.G.
Možda ste propustili...