Regija
POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA

Pola milijuna kuna za Vodotoranj d.o.o.
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Kao razlog povećanja navedeno je kako se projekt obnove i konzervacije bliži kraju i treba organizirati početak poslovanja
VUKOVAR

Krajem 2018. godine Gradsko vijeće Vukovara donijelo je odluku o osnivanju trgovačkog društva Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. za upravljanje memorijalnim spomen-obilježjem Domovinskog rata.

Jedini osnivač i član društva bio je Grad Vukovar, a ukupni je temeljni kapital iznosio milijun kuna.

Kako je tada rekao gradonačelnik Ivan Penava, kada Vodotoranj počne raditi, morat će biti u punom pogonu i stoga su planirana sredstva za plaće djelatnika i početna obrtna sredstva, dok bi protokom vremena Vodotoranj trebao krenuti s uspješnim poslovanjem.

Očekuju samoodrživost
Stav kako Vodotoranj doista ima potencijal biti samoodrživ, a ne objekt koji će gutati novac iz gradske blagajne iznijeli su i neki oporbeni vijećnici potkrijepivši to činjenicom kako su u njegovu radu predviđene brojne djelatnosti, uključujući turističke, ugostiteljske, trgovačke i promidžbene.

Kao što je široj javnosti poznato, od tada se više puta pomicao predviđeni rok dovršetka rekonstrukcije Vodotornja, s tim da se govorilo i o nesuglasicama između Grada kao investitora i tvrtke kojoj je povjeren posao rekonstrukcije. Radovi su i dalje u tijeku, a pred vukovarskim se vijećnicima našao prijedlog odluke o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva d.o.o.

Kako je naveo Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, osnovni razlog za povećanje temeljnog kapitala društva jest to što se projekt obnove i konzervacije bliži kraju te je potrebno organizirati početak poslovanja.

- Tu se podrazumijevaju opći i tekući troškovi, održavanje kompleksa i buduća zaposlenja. Povećanje će se obaviti uplatom u novcu u vrijednosti od 500 tisuća kuna - rekao je Kobašević.

Prikupljeno 40,6 milijuna
Većinom je glasova prihvaćeno povećanje temeljnog kapitala društva, no pojedini su vijećnici zatražili da direktor toga društva Darijan Zeko bude pozvan na sjednicu Vijeća kako bi pojasnio što je do sada učinjeno i iznio plan za budući rad, uključujući i koliko će ukupno Vodotoranj imati zaposlenika i na što se točno troši novac.

Kada je riječ o financijskoj konstrukciji dosadašnjih radova, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić pojasnila je kako je od 2016. godine prikupljeno 40,6 milijuna kuna.

- Najviše smo novca prikupili tijekom 2016. i 2017. godine. Do sada je potrošeno 36 milijuna kuna za rekonstrukciju, a predstoji nam opremanje Vodotornja - istaknula je Šibalić.

U ovom trenutku nitko više ne spominje konkretan datum otvorenja, ali se neslužbeno može čuti kako bi Vodotoranj trebao otvoriti vrata posjetiteljima ove jeseni, odnosno prije studenoga i obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Dragana Korpoš
potrošeno
36 MILIJUNA KN

ZA OBNOVU,

PREDSTOJI

OPREMANJE
DATUM OTVORENJA JOŠ NEPOZNANICA
Termin otvorenja Vodotornja prolongiran je više puta, a svojedobna najava gradskih čelnika kako će se to dogodi u jesen 2019. ostala je tek neispunjena lijepa želja. Prema Penavinim riječima, neprimjereno je otvorenje organizirati u studenome, kada se Vukovarci i cijela Hrvatska prisjećaju žrtve grada u Domovinskom ratu 1991. godine, jer bi svečanost otvorenja trebala biti radostan događaj, popraćen zabavnim programom.

Svi koji se ovih dana nađu u blizini Vodotornja, mogu vidjeti i čuti kako radovi traju i nadati se kako će zahtjevan posao ubrzo biti okončan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike