Regija
DAVOR CUKOR, VLASNIK OBRTA “SODA” KOJI POLAKO GUBI TEREN:

Radije mirno spavamo nego da se zbog nas netko razboli
Objavljeno 8. travnja, 2020.
SLATINA

Obrt za proizvodnju osvježavajućih napitaka, mineralne i drugih flaširanih voda Soda vlasnika Davora Cukora jedini je takav obrt na slatinskom području. Međutim, ograničeno kretanje i uopće promjena načina života zbog koronavirusa jednako je loše utjecala na proizvodnju soda-vode kao i na mnoge druge obrte.

– Upravo smo proširili tržište na slatinskom području, a bili smo spremni i na dodatno ulaganje u modernizaciju proizvodnje pomoću aktualnih niskokamatnih kredita, ali sada sve to pada u vodu. Naime, ne znamo kako će se koronavirus ponašati kada ponovno zahladi pa je pitanje treba li ići u to ulaganje jer ne znamo što možemo očekivati ako se situacija koju sada imamo ponovi najesen ili tijekom zime - kaže Cukora.

Proizvodnja i dostava hrane i pića nije zabranjena, pa ni soda-vode, ali problem je u nemogućnosti održavanja higijenskih uvjeta prilikom dostave.

– Mi imamo povratne boce pa zamjenjujemo pune boce za prazne, a tada diramo i jedne i druge. Kada se koronavirus pojavio u Italiji, pokušali smo vidjeti kako će to funkcionirati, ali jednostavno ne ide. Jedan čovjek ne može obavljati dostavu jednim vozilom a da svi higijenski uvjeti budu zadovoljeni. Pokušali smo odvojenim vozilima za pune i prazne boce, posebnim rukavicama za jedne i druge, ali to jednostavno nije moguće odraditi. Morali bismo imati dva čovjeka i dva vozila, jedan da rukuje samo punim i čistim bocama, a drugi da preuzima korištene, prazne boce, koje će odmah ići na dezinficiranje. To znači dvostruki trošak i jednostavno nije isplativo.

Grad Slatina pomoći će poduzetnicima dodjelom nepovratne potpore male vrijednosti u mjesečnom iznosu od 1500 kuna od travnja do lipnja pa i Soda očekuje takvu pomoć.

– Nadamo se da će nam Grad pomoći, ali ne možemo očekivati da će to trajati, ili da ćemo mi sjediti, a novac stizati. Rješenje problema bila bi dostava soda-vode u nepovratnim bocama, ali to bi značilo veliko ulaganje u novu liniju, gubitak smisla i draži soda-vode u sifonskim bocama i izjednačavanje s mineralnom vodom u plastičnim bocama koju kupujemo u trgovačkim centrima. Sve ovisi o tome koliko će dugo sadašnja situacija trajati. Mi polako gubimo teren, ali radije mirno spavamo nego da riskiramo da se zbog nas netko razboli - kaže Davor Cukor. Petar Žarković

Petar Žarković
Davora Cukora

vlasnik Sode

Rješenje bi bilo dostava soda-vode u nepovratnim bocama, ali to bi značilo veliko ulaganje u novu liniju, gubitak draži soda-vode u sifonskim bocama i izjednačavanje s mineralnom vodom u plastičnim bocama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike