Osijek
ŠTEBIHOVI OŽIVILI OBJEKT U TVRĐI

Na ukusan kebab u kiosk Na stanici
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Zidani mali kiosk na tramvajskoj stanici na ulazu u Tvrđu, u blizini Druge i Treće gimnazije, dobio je svoju službenu adresu - Europska avenija 2a! Ne bez razloga, jer je otprije nekoliko dana godinama neugledan kiosk dobio novi izgled - u njemu je svoju kebabdžinicu, koju je uređivao čak godinu dana, otvorio bračni par Anita i Vjekoslav Štebih iz Višnjevca. Tako je gradski objekt dobio svoju svrhu nakon što je godinama zjapio prazan i derutan.

- Godinama je taj kiosk bio na meti vandala, stakla su vječno bila porazbijana. Kratko je vrijeme ondje bila dnevna i noćna dostava pića, puno prije kiosk Tiska, a 80-ih je godina ondje GPP prodavao tramvajske karte. Sad je dobio zanimljivu funkciju, čak je zakupac sve obveze plaćao punih godinu dana prije nego što je prostor uređen i iznimno nam je drago da je taj objekt ukupne površine od 16,29 četvornih metara dobio svoju svrhu - pojašnjava Hrvoje Kučan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka.

Upravo je taj prostor, kako ga je nazvao, "ruglo grada", ipak bio privlačan bračnom paru Štebih jer je u njemu prepoznao potencijal za uspješan posao. Odlučili su obnoviti ne samo interijer nego i eksterijer prostora. Kupcima nude razne vrste kebaba i priloga. Kako je lokacija odlična zbog blizine srednjih škola i fakulteta, Vjekoslav Štebih kaže da ni u trenutku kad se činilo da je prikupljanje dokumentacije nepremostiva prepreka nisu ni pomislili odustati.

- Trebao sam, rekao bih, 500 dozvola, među kojima je i ona Konzervatorskog odjela, a naposljetku i Grada Osijeka. Vodu sam sâm “dovukao” i sve uredio vlastitim financijskim sredstvima, bez ikakvih poticaja. Za sada radim peti dan i zadovoljan sam prometom, a prave rezultate vidjet ćemo za nekih mjesec dana. Čini mi se da, bez obzira na blizinu srednjih škola, moj kebab čak više konzumiraju stariji građani. Onako, umjesto da se muče pripremom ručka - rekao nam je Štebih čija je kebabdžinica, znakovitog i jednostavnog imena “Na stanici” - otvorena cjelodnevno svih sedam dana u tjednu. M. Mihelić
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike