Regija
KATA ILIŠEVIĆ IZ ŽUPANJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU

"Snašina kujna" u Berlinu
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Domaćim pekmezom i ajvarom iz kućne radinosti privukla je velik broj kupaca
ŽUPANJA

Slasni mirisi domaćeg pekmeza i ajvara iz kućne radinosti Kate Ilišević iz Županje već se danima šire najvećim međunarodnim sajmom poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije "Zeleni tjedan" u Berlinu. Među 50-ak izlagača koji su prikazali najbolje od Hrvatske, ovogodišnje zemlje partnera, ova vrijedna i poduzetna Županjka brojnim posjetiteljima ponosno predstavlja proizvode svoje "Snašine kujne".


Njezin su štand obišli i premijer Andrej Plenković u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika HGK Luke Burilovića. Nastupom na sajmu, kako nam je kazala, vrlo je zadovoljna jer kupci traže isključivo domaće, žele jesti zdravo i prepoznaju kvalitetu domaćeg proizvoda. Ima upita i za ozbiljniju suradnju.


- Mali smo, ali zato nudimo tradiciju. Ja sam zaljubljenica u tradiciju, što se vidi i iz imena "Snašina kujna", a Nijemci tradiciju poštuju. Poštuju prije svega domaći proizvod, možda je to dijelom i zbog veće kupovne moći. Ako se otvore i jedna vrata na vanjsko tržište, ja ću biti zadovoljna. Kad ne radiš velike planove, oni dođu - zaključuje Marija Vučković.


Kao članica vrlo aktivne etnoudruge, godinama je sudjelovala na brojnim sajmovima i promovirala tradicijske proizvode toga kraja, a posjetitelji su bili oduševljeni već pomalo zaboravljenim okusom domaćeg pekmeza ove poznate majstorice. Prepoznala je potrebe tržišta i krajem 2015. odlučila uploviti u poduzetničke vode.


Priprema razne vrste pekmeza, najviše od šipka i šljiva, ali tu su i dunja, marelica, višnja, malina, jabuka - svaku voću koja joj dođe pod ruku, kaže, pretvori u pekmez. Radi ih s vrlo visokim udjelom voća, većim od 80 posto, koje se dugo ukuhava i prirodno zgusne u vlastitim sokovima, što im jamči dobar okus, a kupci to itekako prepoznaju i cijene.


- Kuham na tradicionalan način i to je sva tajna mojih proizvoda, priroda pretočena u dekorativne staklenke finog pekmeza. Svake godine povećam broj staklenki, a trudim se zadržati izvornu kvalitetu i okuse, što je najvažnije. Želim postići iskonski efekt pa pekmeze kuham u malim količinama i manjim posudama, a kao energent koristim drvo, čime se postiže specifičan okus prirode - otkriva. Pekmeze je godinama kuhala u "ljetnoj kujni", samo je, kaže, dodala riječ "snašina", i sam po sebi nametnuo se prepoznatljiv naziv za njezine proizvode. Priprema i odličan ajvar, domaću tjesteninu, med, i jako uživa u tome poslu.


- Ideja "Snašine kujne" bila je okuse domaćih proizvoda, koji nas asociraju na nedjeljni ručak kod bake, vratiti u naše domove i na naše stolove kao u dobra stara vremena. Svi proizvodi ručno su rađeni - ističe i dodaje da je sirovina domaća i nabavljena isključivo od lokalnih OPG-ova.


- U životu sam inače jako uporna i vjerujem u uspjeh jer stojim iza kvalitete svojih proizvoda, a kvalitetni domaći proizvodi uvijek pronađu put do kupca - zaključuje.
A "Snašina kujna" pokazala je da zna spojiti ponudu i potražnju, što je ključ uspjeha u tome poslu.


Marija Lešić Omerović
tradicija
KUHA MALE KOLIČINE PEKMEZA, I TO NA DRVU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike