Regija
BLANKA I STANKO JOVIĆ PROSLAVILI ZLATNI PIR

“Živimo kao pas i mačka, koji se i danas beskrajno vole”
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
ORAHOVICA - Kad god smo svjedoci proslave velikih bračnih obljetnica, divimo se parovima koji su uspjeli prebroditi sve životne nedaće i mijene i ostati desetljećima zajedno. Blanka (71) i Stanko Jović (73) među tim su danas sve rjeđim parovima - proslavili su pedeset godina zajedničkog života, ljubavi, vjernosti i sreće, kažu doslovce tim riječima, i time se ponose. Svoje bračne zavjete obnovili su pred oltarom crkve Našašća svetog Križa u Orahovici uz dirljivu propovijed župnika Željka Strnaka, a potom su u hotelu Dukat proslavili svoj zlatni pir pred rodbinom, prijateljima, kumovima, djeverima…

- Iako će mnogi misliti kako ću se sada ponoviti, kao i svi bračni parovi koji slave veliku godišnjicu, jednostavno se ovo mora reći. U braku je najvažnija tolerancija i međusobno razumijevanje, bez toga nema ničega. Ja uvijek volim reći da moja Blanka i ja živimo kao pas i mačka, bude tu režanja i oštrih kandži, i to je normalno, ali prava je ljubav i snaga kada se pas i mačka neizmjerno vole - kaže Stanko Jović, svima poznat kao dugogodišnji svirač, autoprijevoznik, nekadašnji predsjednik Turističke zajednice Orahovice, KUD-a Crkvari, nogometni djelatnik... Njegova supruga Blanka uvijek je bila samozatajna i povučena, a tako je bilo i na proslavi zlatnog pira.

- Lijepo je ovo, sretni smo što smo doživjeli ove godine i ovakvu proslavu. Svašta smo prošli, borili se kroz život i danas sam najsretnija što su naša dva sina uspješna, naši unuci zdravi i najljepše je kada smo danas svi zajedno u zagrljaju - kaže Blanka. Nju i Stanka na piru su razveselili prijatelj Ivan Grgurić koji je napisao i pročitao nekoliko duhovitih stihova o njihovu životu te Tamburaški sastav Kontra iz Feričanaca svojom odličnom svirkom. Njihova unuka Vita u ime sinova Pavla i Zrinka te unuka Matije, Tomislave, Zrinke i Nike pročitala je kratku poruku.

- Mi, vaša djeca i unuci, razlog smo zbog čega imate sretnu obitelj, ali vi, naši roditelji, baka i djed, razlog ste zbog čega mi imamo sretan život - rekla je mala Vita javno pred svima, a onda je stigla i mladenačka torta, simbolična, kako je Stanko i opisao njihov zajednički život, u obliku mačke i psa. Blanka i Stanko su oboje u mirovini, no ne daju se, i dalje vrijedno pomažu svojim sinovima u njihovu poslu. Stanko je i dalje neumoran u KUD-u Crkvari.

Na zlatnom piru uz pregršt poklona i sjećanja uz stare fotografije iz Jovićevih svatova, bilo je i suza, smijeha, zagrljaja, fotografiranja i pjesme jer 50 godina zajedničke sreće je istinski životni blagoslov. Vladimir Grgurić
Presudila haljina dignuta do koljena
Stanko se prisjetio trenutka kada je upoznao Blanku. “Tada je kroz naše Crkvare prolazila pruga, oboje smo išli sa stanice, ona je bila nekih 500 metara dalje od mene. Vidio sam da ide nekakav curetak u haljini, činila mi se zanimljiva pa sam malo požurio. Vidio sam je kako lagano podiže haljinu do koljena kako bi preskočila baru koja je bila ispred nje, krenuo sam joj pomoći, no bila je brža, preskočila i požurila dalje. No stigao sam je, počeli smo pričati i tako je sve počelo, kasnije smo se počeli češće družiti i viđati”, kaže Stanko.
U braku je najvažnija tolerancija i međusobno razumijevanje, bez toga nema ničega, upućuje Stanko Jović
Najčitanije iz rubrike