Osijek
KULTURNA PRIREDBA TJEDAN IZRAELA ODRŽAVA SE OD 22. STUDENOGA DO 6. PROSINCA

U nedjelju nastupa Roy Zaltsman
Objavljeno 30. studenog, 2019.

Ovogodišnja priredba Tjedan Izraela, koja se održava od 22. studenoga do 6. prosinca, dva je svoja programa darovala Osječanima. Prošle nedjelje u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića mogli smo pogledati kazališnu predstavu “Adresa nepoznata” prema tekstu Kathrine Kressmann Taylor, u izvedbi Židovskog centra za kulturu i umjetnosti iz Beograda. U nedjelju,1. prosinca, s početkom u 19 sati u istome kazalištu nastupit će izraelski zabavljač, magičar i stručnjak za telepatiju Roy Zaltsman.

Prema riječima Nives Beissmann iz Židovske općine Osijek, Tjedan Izraela je kulturna priredba koju Židovska općina Zagreb priređuje već 21 godinu zaredom s ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici. U sklopu te priredbe predstavljeni su različiti programi, poput koncerata, kazališnih predstava, filmskih projekcija, predstavljanja knjiga, izložba i kulinarskih događaja, a u njima su sudjelovali ugledni gosti iz različitih europskih zemalja i Izraela. U početeku se priredba održavala isključivo u Zagrebu, ali s vremenom su u nju uključeni i drugi hrvatski gradovi, poput Čakovca, Siska, Dubrovnika, Koprivnice, Virovitice, Osijeka, Splita i Daruvara.

Kako je objašnjeno u službenoj najavi ove kulturne priredbe, riječ Izrael upućuje na pojam iz Tore (Petoknjižje, prvih pet knjiga Staroga zavjeta) – Am Israel, koji označava potomke Jakoba, Abrahamova sina, odnosno cjelokupan židovski narod. Važno je znati da je judaizam širi pojam od religije i znači poistovjećivanje sa židovskim narodom kao cjelinom, uvijek i svuda u svijetu. Svaki Židov u toj cjelini čini poveznicu židovske tradicije, koja se proteže kroz vrijeme naraštajima i teži budućnosti. Obveza prema vlastitom narodu pri tome ne isključuje obveze prema drugim narodima, dapače, one su jednako važne. Nezaobilazno i važno mjesto zauzima i moderni pojam Izraela, kao države koja znatno podupire tradiciju i židovsku baštinu. Kako se ističe, Tjedan Izraela pokušava tu filozofiju primijeniti pružajući prigodu za upoznavanje židovske kulture i tradicije i bolje razumijevanje.

Ovogodišnji Tjedan Izraela održava se u Koprivnici, Zagrebu, Osijeku i Daruvaru, gradovima u kojima su prije holokausta živjele brojne židovske zajednice. Osim spomenute kazališne predstave i performansa, posjetiteljima u Zagrebu ponuđen je i koncert Zagrebačkog klezmerskog trija, koji čine Bruno Philipp, Neven Baraković, Mario Igrec, te izložba fotografija s motivima Izraela. Tjedan Izraela održava se uz novčanu potporu Savjeta za nacionalne manjine.
D. Celing
TELEPATIJA UŽIVO
U službenoj najavi Roy Zaltsman je predstavljen kao jedan od najpoznatijih i najtraženijih mentalista u svijetu, izvođač i zabavljač iz područja parapsihologije, iluzionist, spretan u čitanju misli i telekinezi. Besplatne ulaznice za nedjeljni performans “Telepatija uživo” mogu se podići na blagajni Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića (Trg bana Josipa Jelačića 19).
Možda ste propustili...

SUTRA OD 10 SATI HOD ZA ŽIVOT

Policija će regulirati promet

STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA

Posjetitelji će moći rukovati robotima

Najčitanije iz rubrike