Sport
DRUGA HNL

U proširenoj ligi tri slavonska kluba različitih ambicija i mogućnosti
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Ovoga vikenda počinje prvenstvo Druge hrvatske nogometne lige. Utakmice 1. kola igrat će se u tri dana i čak pet termina, počevši s današnjim u 17.30 sati, kada će vinkovačka Cibalia gostovati u Sesvetama. Šarolikost termina bit će uobičajena pratilja, jer će sudionici, uglavnom, rabiti sva ta tri dana prilagođavajući se HNTV-u koji će ponovno u svakoj etapi izravno prenositi jednu od utakmica. Liga je u međuvremenu proširena s 14 na 16 klubova u čijem je kontekstu povećan i broj slavonskih predstavnika s dva na tri. Do prošloga ljeta klubova iz istočne Hrvatske na drugoj natjecateljskoj državnoj razini uopće nije ni bilo da bi se tada popela druga momčad Osijeka i BSK iz Bijelog Brda. Sačuvavši te statuse pri čemu je to Osječanima bilo znatno lakše zbog široke lepeze kvalitetnog igračkog kadra, dok je za Bjelobrđane to bio veliki uspjeh budući da su u konkurenciji bili s uvjerljivo najmanjim resursima uz percepciju male sredine. Oba ta kluba neće imati ni ovosezonsku ambiciju hijerarhijskog iskoraka iz oprečnih razloga, dok se o tome u Vinkovcima sigurno razmišlja samo uz upitnik može li se nakon treće biti identično uspješan i u drugoj ligi kako bi se Cibalia vratila u hrvatsku elitu koju je ponajprije napustila zbog nemogućnosti servisiranja profesionalnog pogona. U ovom trenutku se čini da je u Vinkovcima situacija stabilizirana i nedvojbeno su pogledi usmjereni prema gore za što je angažiran iskusni trener Davor Mladina koji će, prije ili poslije, imati obvezu pokraj Bosuda vratiti prvoligaški nogomet.

Osječane treba ponovno očekivati pri vrhu, jer će iz uređene klupske situacije potencijal biti usmjeren u drugoligaške vode gdje je, u međuvremenu, nastao manji problem, jer sada neće moći svi registrirani igrači kandidirati za drugu momčad već se morala prijaviti odgovarajuća kvota izvan koje se neće do zime moći posezati. Povjerenja vođenja bijelo-plave budućnosti ukazano je treneru sa strane Igoru Toliću koji bi ga morao opravdati podignuvši kojeg mladića za najbolji sastav osječkog prvoligaša.

Takvih problema (pre)napučenosti neće biti u Bijelom Brdu, jer tamo nema trenutačno ni dvije kompletne momčadi, a i aktualna se mora formirati, budući da se ekipirala, praktički, do zadnjeg pripremnog tjedna. Prošlosezonski trener Denis Krstanović imao je pune ruke posla, jer je klub napustilo 12 igrača, a nakon goleme ljetne promenade 14 ih je ostalo u klubu od čijeg je broja šestorka stranaca, odnosno pet, budući da je Litvanac Kloinunas iz Europske unije što tek umanjuje problem budući da u zapisnik utakmice mogu samo trojica. Kolike su stoga mogućnosti redizajniranih "žuto-plavih" trenutačno je nepoznato. Zna se da je opet primarna zadaća sačuvati natjecateljski status, odnosno stabilizirati se u njemu. Iz kojeg će izravno ispasti zadnja dva, a 14. će igrat kvalifikacije s pet prvaka trećih hrvatskih liga iz čijeg će korpusa tercet sljedeće sezone igrati u Drugoj ligi. Njen ovosezonski prvak istodobno će u najbolji državni razred, a drugoplasirani će to još ove sezone, pokušati s pretposljednjim prvoligašem kroz dva kvalifikacijska sučeljavanja. Prošlosezonska drugoligaška iskazala su izjednačenost momčadi i iznimnu tjelesnu zahtjevnost utakmica u kojima su, uglavnom, nijanse određivale rezultat. D.Lekšan
PAROVI PRVOG KOLA
Sesvete - Cibalia (Vinkovci) igraju danas (petak) u 17.30, a Međimurje (Čakovec) - Orijent 1919 (Rijeka) u 20 sati. Kustošija (Zagreb) - Dugopolje i Solin - Hrvatski dragovoljac (Zagreb) sastaju se sutra u 17.30 sati, a Šibenik - Hajduk II (Split) u 19. U nedjelju od 17.30 sati na rasporedu su utakmice: Dinamo II (Zagreb) - Osijek II, BSK (Bijelo Brdo) - Rudeš (Zagreb) i Croatia (Zmijavci) - Dubrava Tim kabel (Zagreb).
Možda ste propustili...

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

Najčitanije iz rubrike