Sport
ZADOVOLJSTVO U GRADSKOM VRTU

Pogled okrenut Sofiji: Kod Skendera nema slavlja, počela “akcija CSKA”
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
- U Sofiji moramo biti besprijekorni u defenzivi - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka

Nogometaši Osijeka otvorili su sezonu na željeni način. Premijera protiv Slaven Belupa nije bila nimalo lak posao, ali su ga bijelo-plavi odradili uzorno. Osijek je odigrao metodičnu i pametnu utakmicu, u kojoj je na kraju do izražaja došla individualna kvaliteta njegovih igrača.

Trener Dino Skender, poučen iskustvima s "generalke", kada je Sloboda kaznila posve spušteni gard njegove momčadi, za premijeru je pripremio nešto oprezniji plan igre. Osijek je put prema pobjedi gradio kroz defenzivnu disciplinu. Gostima nije dopustio ni jednu ozbiljniju priliku, a s druge strane bijelo-plavi su stvorili i više nego dovoljno situacija iz kojih su mogli postići još poneki pogodak. No dva su bila dovoljna za konačno zadovoljstvo.

M&M na djelu
Premijere uvijek donose dosta nepoznanica, a ponekad i nervoze, posebno ako se događaju na domaćem terenu. Stoga i nije neočekivan nešto oprezniji i metodičniji početak susreta sa strane bijelo-plavih. Želio je Skender svoju momčad polako podignuti na radnu temperaturu i u tome je posve uspio. Malo-pomalo Osijek je počeo stvarati pritisak, koji je eskalirao u završnici prvog dijela, a kao plod stigao je pogodak Mancea za vodstvo.

- Posebno sam zadovoljan činjenicom što smo vodeći pogodak postigli iz visokog pritiska na obranu gostiju. Premijerne utakmice uvijek sa sobom donose određene zamke, a mi smo ih posve izbjegli. Odigrali smo točno onako kako treba na startu nove sezone. Pametno i disciplinirano. Ne treba posebno naglašavati koliko je važno prvenstvo otvoriti pobjedom - rekao je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Rezultatska prednost opustila je osječku momčad, koja je u nastavku, uz taktičku disciplinu, ponudila i ponešto zabave za gledatelje. Bilo je dobrih akcija, prilika za pogotke, pogođenih vratnica, a Petar Bočkaj je podignuo publiku na noge svojim driblinzima. Ipak, ovaj put Osijekov plavokosi umjetnik ostao je u sjeni napadačkog tandema M&M. Bila je to večer Antonija Mancea i Mirka Marića. Već se tijekom priprema osjetilo kako bi njih dvojica mogli biti Osijekova pokretačka snaga, a već u prvoj službenoj utakmici to su potvrdili. Teško da za trenera vijesti mogu biti bolje od ovih da se oba napadača u prvoj utakmici upišu u strijelce.

- Obojica su odigrala vrlo poštenu utakmicu u defenzivnom smislu, a kada se tako odnosiš prema obavezama, onda te nogomet uvijek nagradi. Napadači su tu kako bi zabijali, a činjenica što su obojca bila strijelci već na startu sezone sigurno će im dodatno učvrstiti samopouzdanje. Vjerujem kako je ovo tek početak njihove kvalitetne suradnje - istaknuo je trener bijelo-plavih.

Marić je samo nastavio tamo gdje je proljetos stao. On stvarno puca od samopouzdanja, a nastavi li Mance igrati na ovaj način, i on će vrlo brzo doći u jednako stanje. Za napadače nema važnijeg od spoznaje da ih lopta sluša. Mance je vraški opasan. Zbog brzine i siline koju posjeduje, ali i zbog toga što je uvijek spreman reagirati poput kobre u kaznenom prostoru. Nema kod njega prtljanja i traženja bolje pozicije. Jednostavan je u realizaciji, a to je za suparničke vratare najgora spoznaja.

Predložak za Sofiju
Čim je zagrebalčki sudac Fran Jović označio kraj utakmice sa Slaven Belupom, trener Dino Skender svoje je misli prebacio na Sofiju. Valjda nije stigao svojim igračima ni ruku stisnuti, a već mu je u glavi bio CSKA. Tipični Dino, "nema odmora dok traje obnova".

- Odmah krećemo u pripreme za susret s CSKA-om. Utakmica protiv Slaven Belupa može nam biti dobar predložak plana igre za Sofiju. Morat ćemo tamo biti besprijekorni u defenzivi, a onda iz te čvrstine graditi opasne situacije prema naprijed. Još uvijek se na određeni način tražimo kada je organizacija igre u pitanju, pa je zato ohrabrujuće što je cijela momčad defenzivne zadatke protiv Koprivničana odradila jako dobro. Igra nam još nije tečna onako kako bih želio, ali to me ne zabrinjava jer sam siguran kako ćemo s vremenom postajati sve bolji. Uostalom, sezona je tek počela i nije realno očekivati da već sada budemo na top-razini. No očekujem kako ćemo iz susreta u susret iskazivati napredak na planu organizacije igre - priča Skender.

Premijera je bila dobra, a kada je ona dobra, onda su perspketive vrlo dobre. Osijek je pokazao kako je sposoban prilagoditi se raznim zahtjevima tijekom utakmice. Iskreno, teško nam se sjetiti kada se posljednji put dogodilo da jedan suparnik ne napravi ni jednu priliku za pogodak. Taj detalj dobiva na težini jer Slaven Belupo uopće nije bio neambiciozan, nego je ta njegova nemoć došla iz kvalitetne igre Osijeka.

Na premijeri je trener Dino Skender još jednom pokazao hrabrost i jasnu viziju. Ostavio je na klupi iskusne Gutija i Jugovića, a u igru gurnuo živahnog i okomitog Pilja te najmlađeg, Boška Šutala, kojeg je instalirao u sredinu obrane. Nema previše trenera koji bi se usudili donijeti takvu odluku, ali utakmica je pokazala opravdanost povjerenja koje je Dino dao Šutalu.

Taj je mladić odigrao utakmicu kao pravi rutiner, a neki su u komentarima otišli toliko daleko da su njegov način igre usporedili s poznatim Franzom Beckenbauerom. Zvuči pretenciozno, ali Boško ima to u sebi, ali, dakako, trebat će se nastaviti dokazivati. I da, treba računati i na oscilacije, jer ipak mu je 19 godina tek...

Dalibor Keler
POBJEDA I REMI PROTV MANCHESTER CITYJA
Dvije selekcije NK Osijek odigrale su prijateljske susrete s engleskim Manchester Cityjem. Susreti su odigrani u Istri, točnije, u Novigradu, i to nije prvi put da se Osječani susreću s mladim igračima bogatog engleskog kluba. Susreli su se i 2013., kada su pobijedili sa 1:0. Ovaj put su ostvarili pobjedu i remi. Druga momčad Osijeka, koja se za drugu drugoligašku sezonu sprema pod vodstvom novog trenera Igora Tolića, remizirala je s U-21 momčadi Manchester Cityja (1:1), a pogodak je postigao Ivan Durdov. Juniorski sastav bijelo-plavih, koji trenira Tomislav Steinbrückner, pak, zabilježio je pobjedu nad engleskim vršnjacima (2:1), a strijelci su bili Dino Bognar i Luka Branšteter.
PETAR BOČKAJ NIJE OZBILJNIJE OZLIJEĐEN
Zadovoljstvo zbog pobjede na premijeri protiv Slaven Belupa u posljednjim minutama pretvorilo se u zabrinutost. Naime, pokraj terena se u bolnim grčevima ostao previjati Petar Bočkaj nakon neugodog sudara s Karamarkom, u kojem je zadobio udarac u kvadriceps. Srećom, pokazalo se kako ozljeda nije ozbiljnija. Naime, dan nakon susreta Bočkaj je odradio regeneracijski trening, a podvrgnuo se i testiranju s kondicijskim trenerom Marinom Vučkom. Sve je prošlo bez komplikacija, što sugerira da je bila riječ samo o kontuziji, a ne o rupturi, što znači da bi Pero trebao spreman dočekati prvi susret 2. pretkola Europske lige, protiv CSKA u Sofiji. To su svakako dobre vijesti za trenera Dinu Skendera i navijače bijelo-plavih.
PLJESAK ZA EJUPIJA
Muzafer Ejupi ovog se ljeta vratio u redove Slaven Belupa, iz kojeg je prije tri godine došao u Gradski vrt. Na premijeri je zaigrao od prve minute u dresu koprivničkog kluba, a kada je napuštao teren, u 89. minuti, osječka ga je publika nagradila velikim pljeskom. Time su Osječani pokazali Ejupiju da nisu zaboravili njegov doprinos uspjesima koje su bijelo-plavi postizali dok je on nosio njihovu “devetku”. Ejupi je za Osijek zaigrao 78 puta, zabio je 23 pogotka, a učinak bi mu sigurno bio još dojmljiviji da ga na godinu dana od terena nije odvojila neugodna bolest.
Mance i Marić već su u prvoj utakmici potvrdili kako bi mogli biti glavna Osijekova pokretačka snaga
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike