Osijek
UZ MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

U KBC-u Osijek 1304 sestre, 80 zaposleno u posljednja tri mjeseca
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Iz Irske i Engleske naši su se djelatnici uglavnom vratili, a u Njemačkoj ili Austriji bolji su uvjeti, kaže Nevenka Begić

Prema podatcima Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara u hrvatskom zdravstvu, nedostaje oko 12 tisuća djelatnika te struke, a čak su dvije tisuće medicinskih sestara i tehničara predale zahtjev za odlazak u inozemstvo. Upozorila je na to, kako prenosi Hina, Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja, dodavši da je nedostatak zdravstvenog osoblja uzrok preopterećenosti, pa i bolovanja. Poseban problem je plaća, koja je znatno viša u inozemstvu, što je velik razlog za odlazak.

Pitanje iseljavanja
Da su uvjeti, primjerice, u Austriji i Njemačkoj bolji nego kod nas, zbog čega su ondje ostale i nekadašnje djelatnice Kliničkog bolničkog centra Osijek, potvrdila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo osječkog KBC-a, mag. med. techn. Nevenka Begić, kao i to da je u posljednje dvije godine 20-ak djelatnika otišlo u inozemstvo, a njih je više od 60 umirovljeno.

- Iz bolnice je otišao manji broj zdravstvenog nego nezdravstvenog osoblja, a oni koji su otišli u Irsku ili Englesku vratili su se, jer su shvatili da ondje nisu tako dobri uvjeti, odnosno gledali su samo plaću, a ne i rashode za stanovanje. Inače, u ovom trenutku imamo 1304 zaposlene medicinske sestre. U posljednja tri mjeseca na neodređeno smo primili 50 medicinskih sestara, a prije mjesec dana njih 30 na određeno. Mogu reći da nam se na natječaj javi tri do pet puta veći broj nego što ih je predviđeno natječajem, a usto u posljednje dvije godine iz drugih bolnica i zdravstvenih ustanova k nama je prešlo 26 medicinskih sestara i tehničara i na to smo ponosni - ističe Begić, objašnjavajući da su uglavnom došli iz Dalmacije, Zagrebačke te Primorsko-goranske županije, gdje su im troškovi stanovanja bili visoki, a ovdje imaju svoju nekretninu u kojoj mogu živjeti. To su, kaže, iskusni djelatnici koji odmah počinju raditi, a dodatna je pogodnost što je Ministarstvo zdravstva prije dvije godine omogućilo zapošljavanje bez natječaja, odnosno u takvim je slučajevima dovoljna samok suglasnost dvaju ravnatelja te Ministarstva zdravstva ako su u ustanovi iz koje dolaze bili zaposleni na neodređeno.

- I dalje nemamo dovoljan broj medicinskih sestara, no upravo natječajima nastojimo popuniti njihov broj do optimalnog. Inače, broj medicinskih sestara i tehničara gleda se prema kategorizaciji težine bolesti, a ne prema broju bolesničkih kreveta. Naime, kod pokretnog pacijenta dovoljna je jedna medicinska sestra, a kod nepokretnih dvije, katkad i tri - zaključuje Begić.

Kvalitetno školovanje
Sudeći po situaciji u osječkoj Medicinskoj školi, čini se da bi se to moglo i ispuniti. Naime, ravnateljica, mag. med. techn. Sanja Dravinski, ističe kako 90 posto učenika pristupa polaganju državne mature. Prošle godine, kaže, od 78 sestara njih 20 upisalo je studij sestrinstva.

- Trećina ukupno upisanih zaposlila se što u osječkom KBC-u što u zdravstvenim ustanovama u okolici. Nemamo podatak da je u ovoj ili protekloj godini itko otišao van, a prije tri godine cijela je generacija, odnosno njih desetak, otišla u Irsku. Taj je negativni trend sad zaustavljen - objašnjava ravnateljica i ističe da se na smjer medicinska sestra odnosno medicinski tehničar u Medicinskoj školi Osijek prošle godine prijavilo više od tisuću učenika i zainteresiranost je, kaže, svake godine na zavidnoj razini.

To zanimanje, koje je, prema riječima predsjednice Prašnjak, među najtraženijima u Europi, gdje je plaća 2500 eura, u nas je potplaćeno. Predstavnica HSSMS-a, prenosi Hina, upozorava da je plaća za početnike samo 3500 kuna, a oni s tridesetogodišnjim stažem imaju oko 5000 kuna.

Marija Mihelić
DOBRO JE ČINITI DOBRO
U povodu Dana sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja, jučer je na Trgu Ante Starčevića u Osijeku Medicinska škola Osijek provela akciju “Dobro je činiti dobro”, a u sklopu koje su građani mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi.

- Od 200 mjerenja obično bude desetak novootkrivenih s povišenom razinom šećera u krvi i na našu intervenciju oni se sami jave liječniku. Inače, ove odine odradili smo više od 20 takvih akcija, s ciljem promocije i unaprjeđivanja zdravlja, ali i ranog otkrivanja bolesti. U akcijama je ove godine sudjelovalo oko 290 naših učenika - kaže ravnateljica Dravinski.
SVEČANO U VIKARIJATU
Dan sestrinstva obilježen je i u Vikarijatu, gdje je prezentiran put od školovanja do posla, uz naglasak na dobroj suradnji sa zdravstvenim ustanovama. Jučerašnji je program uveličao zbor medicinskih sestara i Hrvatske udruge medicinskih sestara.
2000 MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA ŽELI VAN
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike