Osijek
BISTA BOODH BAHADUR IZ NEPALA

Trudim se što bolje svladati hrvatski i uklopiti u društvo
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Samo se tjerajte što više govoriti i gledajte puno videa na hrvatskom da vam jezik uđe u uho, kaže Bahadur

Bista Boodh Bahadur, vozač autobusa iz Nepala, već osam mjeseci živi i radi u Osijeku, za tvrtku Arriva. "Volim raditi u Arrivi, dobri su prema meni, priuštili su mi smještaj kada sam došao, što mi je bio veliki plus", opisuje svoje iskustvo u novoj sredini Bahadur.

Iako je prilagodba na novu kulturu izazovna, Bahadur ističe kako mu je život u Hrvatskoj donio velika poboljšanja u odnosu prema situaciji u njegovoj domovini. "Jako je drukčije, u Nepalu je puno političkih problema, radni su uvjeti umnogome lošiji nego ovdje, plaće su manje o minimalnih", uspoređuje.

Razdvojenost od obitelji Bahaduru je najveći izazov. "Jedina negativna stvar u svemu ovome je to što mi jako nedostaju djeca i žena, koji su ostali u Nepalu", kaže ne skrivajući emocije. Kako bi se zaokupio kad nije na poslu, Bahadur snima sadržaje za TikTok. Iako se susreće i s negativnim komentarima, poput "vrati se u Nepal", Bahadur se trudi ne obazirati se na njih, ističući kako samo želi mirno provoditi dane u Hrvatskoj i uklopiti se u sredinu u kojoj živi i radi.

@jerkosiroki #@kawasoti bro???????? #nepalitiktok #driver #arriva ? original sound - dizelpowerbalkan


Kada je riječ o učenju hrvatskog jezika, priznaje da je to izazovan proces. "Hrvatski mi je jako kompliciran i težak jezik, ali želim ga naučiti i govoriti i čitati", odlučan je. Iako samostalno pokušava svladati bar osnovni vokabular, oslanja se i na YouTube i društvene mreže kako bi poboljšao svoje jezične vještine. "Nekada, kada imamo vremena, pitam kolege na poslu da mi pomognu, posebno oko gramatike, koja mi je najveći izazov", dodao je.

Unatoč tome što je ponekad "izgubljen u prijevodu", Bahadur savjetuje i drugim stranim radnicima da se trude što više služiti hrvatskim jezikom u svakodnevnoj komunikaciji. "Samo se tjerajte što više govoriti i gledajte puno videa na hrvatskom, da vam jezik uđe u uho, i sve će biti O.K.", savjetuje.

Badahur može iskoristiti i ponudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), koji preko sustava vaučera nudi učenje hrvatskoga jezika stranim radnicima iz trećih zemalja u sektorima i zanimanjima gdje je poznavanje hrvatskoga jezika ključno za kvalitetno obavljanje posla, kao i povratnicima iz iseljeništva i njihovim potomcima te strancima pod privremenom zaštitom.

Detalje o ponudi moguće je naći na poveznici (na hrvatskom i engleskom jeziku).

Debora Šimić
VAUČERI ZA UČENJE HRVATSKOG
 
Učenje hrvatskog odvijat će se u obliku kratkih neformalnih programa u trajanju od 70 sati, prilagođenima sektorima u kojima su strani radnici zaposleni. HZZ vaučerima financira dio troška pohađanja programa na sljedeći način: 50 % za osobu zaposlenu kod poslodavca koji zapošljava više od 250 radnika, 60 % za osobu zaposlenu kod poslodavca koji zapošljava do 250 radnika, 70 % za osobu zaposlenu kod poslodavca koji zapošljava do 50 radnika. Dio se troška obrazovanja koji ne sufinancira HZZ plaća na početku provedbe programa, a HZZ isplaćuje preostali iznos po završetku provedbe programa, navodi se na mrežnim stranicama HZZ-a.

Možda ste propustili...

ARRIVA OBEŠTETILA UČENIKE

Zbog 6 sati čekanja odšteta od 50 eura

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike