Osijek
ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Osječko-baranjska županija dala je svoj doprinos projektu koji se razvio zahvaljujući Sporazumu o međusobnoj suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja te Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, prema kojem učenici devetih razreda osnovnih škola livanjskog kraja terensku nastavu odrađuju u Vukovaru.

Učenici OŠ fra Lovre Karaule, OŠ Glamoč i OŠ Grahovo, u pratnji nastavnika, bili su u trodnevnom posjetu gradu heroju. Posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu "Ovčara", Mjesto sjećanja - Vukovarsku bolnicu 1991, koncentracijski logor "Velepromet" i Borovo Commerce. Također, učenici su obišli Vukovarski vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture te su sudjelovali u Školi mira i znanja. Poslušali su i brojna predavanja i svjedočanstva, među ostalima i ono Zvonka Rajića, koji je bio svjedok obrane Vukovara, a u zarobljeništvu je proveo 270 dana.

- Kad je do nas došla informacija da će učenici iz livanjskog kraja boraviti u Vukovaru, Osječko-baranjska županija odlučila im je pokloniti majice s motivom tenka i crvenog fiće kako bi imali trajnu uspomenu na posjet istoku Hrvatske. Pohvaljujem ovaj projekt, u kojem učenici završnog razreda osnovne škole iz livanjskog kraja imaju priliku doći u Vukovar, simbol stradavanja i patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, te osobno čuti svjedočanstva o ratnim strahotama – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

Jedan od domaćina livanjskim učenicima bio je i Mario Nađ, Osječanin, umirovljeni satnik Hrvatske vojske.

- S ponosom mogu pohvaliti projekt koji su provela naša ministarstva s ministarstvom susjedne nam Bosne i Hercegovine, da terensku nastavu o Domovinskom ratu djeca devetih razreda livanjskog kraja odslušaju u gradu heroju - Vukovaru. Učenicima sam nastojao prenijeti svoj ratni put i iskustva koja sam stekao ratnih 90-ih, uz poruku ljubavi prema vlastitom narodu i domovini - istaknuo je Nađ.

Posjet Vukovaru dojmio se i Vlatka Koprčine, profesora povijesti u OŠ fra Lovre Karaule, koji je naglasio da je sve što su ondje čuli i vidjeli na njih djelovalo vrlo emotivno. D. Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike