Regija
RAZGOVOR S NAČELNIKOM OPĆINE ĐURĐENOVAC HRVOJEM TOPALOVIĆEM

Sve je spremno za gradnju sustava odvodnje vrijednog 130 milijuna kuna
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Projekt, najveći u povijesti općine, podijeljen je u čak 13 faza i svaka zahtijeva posebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu

Općina Đurđenovac 19. ožujka, na blagdan sv. Josipa, slavi Dan općine, što je bio povod za razgovor s njezinim načelnikom Hrvojem Topalovićem o planiranom i učinjenom u protekloj godini te o ciljevima za budućnost.



Kakva je bila 2018. godina i koji su najvažniji projekti Općine realizirani?


- Prethodnu godinu gledam kao jednu od najuspješnijih u mom mandatu iz više razloga, a to su prije svega financijska konsolidacija, realizacija velikog broja projekata i priprema dokumentacije za projekte koji će u uslijediti u 2019. i sljedećim godinama. Posebno smo ponosni na povlačenje sredstava iz Europske unije. Izdvojit ću nastavak izgradnje pješačkih staza i nerazvrstanih cesta. Naravno, i izgradnju upravne i upravljačke zgrade na novom vodocrpilištu koja predstavlja završetak jedne cjeline vezano uz vodoopskrbu. Vrijednost zgrade koja je pred dovršetkom je 1,2 milijuna kuna, od čega smo iz Hrvatskih voda osigurali 900.000 kuna, Osječko-baranjske županije 200.000 kuna i 100.000 kuna iz općinskog proračuna. U tijeku je izgradnja dugoočekivane ceste Krčevina, spoj s Beljevinom i Zelena ulica u Beljevini vrijednosti 8,1 milijuna kuna, za koju smo iz Mjere ruralnog razvoja osigurali 7,3 milijuna kuna, a iz Županije 500.000 kuna i ostatak Općina. Za izgradnju reciklažnog dvorišta iz Europske unije osigurali smo 2,3 milijuna kuna i ovih dana priprema se javni natječaj za izvoditelja radova. Projektiramo urbanističko-arhitektonsko uređenje središta Đurđenovca, za što smo iz EU-a osigurali 350.000 kuna. Odobrena su nam europska sredstva u iznosu od 4,5 milijuna kuna za rekonstrukciju, vanjsko i unutrašnje uređenje te dogradnju prostora za jasličku skupinu u Dječjem vrtiću Jaglac, a čak smo dobili i EU sredstva za uvođenje bežičnog interneta. Ali moram naglasiti da je lako postići ovakve rezultate i uspjehe kada radite u timu ljudi koji dijele isti entuzijazam i ljubav prema mjestu, koji odrađuju lavovski dio posla i zbog kojih se Đurđenovac razvija u smjeru koji me veseli. Taj tim čine zaposlenici općinske uprave, komunalnih poduzeća, knjižnice i vrtića, a posebnu zahvalu iskazujem i svim članovima Općinskog vijeća. Općinsko vijeće je vrlo aktivno, a suradnja je konstruktivna, što se može vidjeti prema donesenim odlukama.

Koji su veće investicije u planu ove godine?


- Svojim projektima općinska vlast nastoji stvoriti povoljno okruženje za razvoj gospodarstva i za rast životnog standarda mještana, kroz daljnji razvoj prometne, komunalne, kulturne i socijalne infrastrukture, a sve sukladno očekivanom ostvarenju fiskalnih prihoda u planskom razdoblju. Općinski se proračun u posljednjih godinu dana značajno "popravio". Moram priznati, prvenstveno zbog izmjena Zakona o porezima i decentralizaciji, zbog čega nam u općinsku blagajnu stiže više sredstava. Što se tiče planiranih projekata, izrađena je dokumentacija i uvjeren sam da ćemo već ove godine krenuti u energetsku obnovu osnovne škole i nastavno-sportske dvorane u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna, čime će se značajno smanjiti troškovi, a i konačno otkloniti nedostatci koji su prisutni od samog građenja škole. Uspjeli smo konačno nakon dugotrajnog sudskog postupka razriješiti problem postavši vlasnicima stare samoposluge, koju ćemo pokušati prodati, a sredstva uložiti u uređenje parkirališta, poglavito kod ljekarne, gdje se događaju problemi. Nastavljamo uređivati društvene domove, groblja i sportske objekte. Krenuli smo i u nabave vatrogasnih vozila, a riješit ćemo i vatrogasni dom u Đurđenovcu.

U kojoj fazi je projekt kanalizacijskog sustava?


- Uspjeli smo razriješiti sve imovinsko-pravne poslove, izraditi projektnu dokumentaciju vrijednu 3,7 milijuna kuna, što je financirano sredstvima EU-a, i ishoditi sve građevinske dozvole za izgradnju pročistača i kompletnog kanalizacijskog sustava. Projekt je podijeljen u čak 13 faza i svaka zahtijeva posebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Ako sve bude u redu, već u drugom dijelu godine očekujem početak radova na izgradnji kanalizacije, što će predstavljati najveći projekt u povijesti općine, koji je procijenjen na čak 130 milijuna kuna. Siguran sam da će svi subjekti koji sudjeluju u realizaciji, od Hrvatskih voda do ministarstava, prepoznati važnost i spremnost ovog projekta za provedbu.

Na koji način Općina vodi brigu i o mještanima u potrebi?


- Prije svega želim reći da smo kroz projekt "Zaželi bolji život" u Općini Đurđenovac osigurali iz Europskog socijalnog fonda gotovo pet milijuna kuna za zapošljavanje i edukaciju 30 žena, koje će u iduće dvije godine voditi brigu o 150 starijih i osoba u potrebi. Tu su i druge mjere koje imaju i druge općine za svoje mještane, no mi imamo i vjerojatno najnižu cijenu pitke vode, komunalnu naknadu i komunalni doprinos te na taj način itekako pomažemo i gospodarstvenicima, ali i mještanima.

Na kraju, koja je vaša poruka kao načelnika Općine Đurđenovac?


- Prije poruke i čestitke želio bih podsjetiti da je sve u Đurđenovcu bilo vezano uz drvno-industrijski kombinat i njegov razvitak još od 1873. godine. Da je Đurđenovac prvo mjesto u Slavoniji, a drugo u Hrvatskoj koje je imalo električnu javnu rasvjetu, ali i svu drugu infrastrukturu. Svi koji su htjeli raditi bili su zaposleni u DIK-u, pa je tako u određenim vremenima radilo i oko 2500 ljudi. Međutim, Đurđenovac su snašle i mnoge nedaće pa tako još u vrijeme zalaza komunizma krajem 80-ih godina zbog loše kadrovske politike počinje pad kombinata, koji eskalira i u konačnici zbog nebrige države 2001. konačnim brisanjem iz sudskog registra. Tada smo uz pomoć državnih vlasti uspjeli dio duga razriješiti, ali i napraviti velike korake te smo završili školsko-sportsku dvoranu, izgradili vodovodnu mrežu, vratili vodocrpilište u vlasništvo Općine, izgradili novo vodocrpilište, izgradili oko 50 kilometara cesta i pješačkih staza, izgradili domove i kuće oproštaja te pripremili kompletnu dokumentaciju za budući razvoj općine. Općina Đurđenovac, a poglavito sam Đurđenovac, mjesto je bogate industrijske, kulturne, sportske tradicije, i uz samo malo više razumijevanja nadležnih institucija može i mora postati i mjesto lijepe prerspektive. Svim mještanima želim ono što je svakom od nas najpotrebnije, a o čemu često ne vodimo računa – dobro zdravlje i slogu u obitelj. Želim da budu realni, a za boljitak i napredak općine i nadalje ću se truditi kao i do sada, te da općina bude ponos i naše zadovoljstvo zbog uspješnog razvoja. Kada upravljate općinom, morate donositi odluke i koje nisu popularne. Znam kako je nalaziti se u situaciji kada morate donositi takve odluke i kada se morate boriti s vjetrenjačama. U politici se dobiva i "po bubrezima", no ako je to za boljitak općine, ja sam to spreman otrpjeti. Želim istaknuti i da ću nadalje svim mještanima općine biti na raspolaganju 24 sata, kako sam to bio i dosad, i to bez obzira na stranačku, vjersku, etničku ili bilo kakvu drugu vrstu različitosti.

Ovom prigodom želio bih zahvaliti članovima udruga, gospodarstvenicima te predstavnicima vjerskog, kulturnog, sportskog i političkog života na dobroj suradnji i na korektnom ponašanju, a sve za dobrobit svih mještana. Svim mještanima Općine Đurđenovac čestitam Dan općine, blagdan sv. Josipa, a svim Josipima i Josipama i svima koji nose neku od izvedenica ovog imena njihov imendan.


Snježana Fridl
"Zadovoljan sam učinjenim u 12 godina"
A sada jedno osobno pitanje koje ne mogu izbjeći. Nakon dugogodišnjeg vođenja općine, jeste li zadovoljni postignutim i razvojem općine? - S obzirom na činjenicu da sam prije 12 godina preuzeo odgovornost za vođenje općine koja je bila pred bankrotom, jer su obveze bile veće od 15 milijuna kuna, a proračun je iznosio oko 6,5 milijuna kuna, i da su realizirane brojne investicije, moram reći da sam prezadovoljan onime što je u danim okolnostima učinjeno. Izgrađena je školska dvorana, asfaltirano dvadesetak kilometara nerazvrstanih cesta i desetak kilometara pješačkih staza, sanirano odlagalište otpada i u cijelosti riješena vodoopskrba u svih 14 naselja. Iskreno se nadam da ćemo realizirati i kanalizacijski sustav i druge projekte koji su od interesa svih mještana Općine Đurđenovac.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike