Regija
23. DRŽAVNO NATJECANJE MLADIH CRVENOG KRIŽA

380 natjecatelja iz cijele
Hrvatske stiže u Našice
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
NAŠICE - U Našicama će se od 10. do 12. svibnja prvi put održavati Državno natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa, koje će okupiti više od 380 mladih, ali i ostalih sudionika. Gradsko društvo Crvenog križa Našice zajedno s Osnovnom školom Dore Pejačević krajem prošle godine izabrano je za domaćina tog, 23. natjecanja na državnoj razini, koje će obuhvatiti i natjecanje iz realističnog prikaza ozljeda.

- Velika je ovo prigoda jer mnoštvo mladih dolazi u Dorin grad, gdje je i ona sama bila volonter Crvenog križa. U vrijeme Prvog svjetskog rata organizirala je bolnicu Crvenog križa koja je djelovala od 1914. do 1918., a bila je među najboljima u to vrijeme - istaknuo je predsjednik GDCK-a Našice, Igor Feldi, te naglasio kako dodatnu važnost ovom događaju daje i obilježavanje 160. godina od bitke kod Solferina, gdje je Henry Dunant, pokrenut humanošću, utemeljio ideju o osnivanju Crvenog križa. Sukladno povijesnim crticama, logo ovogodišnjeg natjecanja izradio je jedan od volontera, Robert Erdelji, a prikazuje Doru Pejačević s torbom prve pomoći.

Svoja znanja i vještine odmjerit će više od 150 učenika, pobjednika gradskih odnosno međužupanijskih natjecanja, u dvije kategorije - pomladak (osnovne škole) i mladi (srednje škole).

- Cilj je natjecanja motivirati mlade osobe za humanitarno djelovanje u zajednici i okupiti ih radi razmjene iskustava i ideja o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa - ističe Feldi.

Lokacije radilišta i odmorišta bit će raspoređene po cijelom gradu - na trgu, parku, kod Velikog i Malog dvorca. OŠ Dore Pejačević, kao suorganizator, pružit će smještaj za natjecatelje, tj. osigurati spavanje u dvorani, a mladi će ujedno iz prve ruke vidjeti organizaciju zajedničkog smještaja u slučaju potrebe. Prehranu su osigurali profesionalni kuhari, volonteri Crvenog križa, a obroci će se pripremati u terenskoj kuhinji.

Veliku potporu u organizaciji dao je našički gradonačelnik Josip Miletić, koji je dao na raspolaganje "cijeli grad", ravnateljica škole Jasminka Falamić, koja osim prostora ulaže sve napore kako bi natjecanje prošlo u najboljem redu, velik broj lokalih udruga koje će na otvorenom prezentirati rad, ali i okolinu, a posebnu zahvalu iz Crvenog križa upućuju volonterima, kojih već sada ima više od 150. Ivona Ćosić
Najčitanije iz rubrike