Kultura
PRVI &TD SUSRETI ODRŽANI U ZAGREBU

Predstave iz Osijeka - Hedda Gabler i Kisik
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Uspjesi studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek dokaz su velike vrijednosti osječkog studija glume i lutkarstva
OSIJEK/ZAGREB - U zagrebačkom Teatru &TD (Savska cesta 25) od 13. do 16. ožujka održani su prvi &TD Susreti, koji su ugostili studentske predstave s osječke, riječke, splitske i zagrebačke akademije.
Sviben i Raponja
Veliku pozornost privukla je u subotu, 16. ožujka predstava u kojoj su sudjelovale studentice i studenti Akademije za umjetnost i kulturu Osijek (The Academy of Culture and Arts) s ispitnom predstavom "‘Hedda Gabler‘‘ nastalom na tekst Henrika Ibsena. Iako praizvedena davne 1891. godine, ta predstava smatra se aktualnom i suvremenom i u današnje vrijeme. Pitanja smisla života, promašenih prošlosti kao i budućnosti, isprepleću se oko njezinih likova na čelu s Heddom. Kao takva, veliki je izazov za studente u kojem su se neki od njih prvi put suočili s tim gotovo filozofskim pitanjima, ali i otkrili polje glumačke suigre kao mjesta odgovora na neka od njih. Ispit je i pokušaj preispitivanja svjesnosti bivanja na sceni i traženja unutarnje energije i glumačke prisutnosti. Nositelj kolegija na kojem je nastala ova atraktivna predstava je izv. prof. art. Zlatko Sviben, a suradnici na kolegiju su Anica Tomić i Domagoj Mrkonjić. U predstavi igraju studenti i studentice AKU-a Osijek Monika Lanšćak, Matko Duvnjak Jović, Vedran Dakić, Zdenka Šustić, Lucija Subotić, Luka Vondrak. Suradnik za kostimografiju bio je Mario Tomašević (I. godina diplomskog studija kostimografija na AUKOS-a.

Još je jedna osječka predstava zauzela zasluženo mjesto na ovim prvim Susretima. To je u Osijeku već više puta odigrana predstava Ivana Viripajeva "Kisik" u izvođenju studenama AUKOS-a. Mentor predstave je izv. prof. art. Robert Raponja, sumentor umjetnički suradnik Domagoj Mrkonjić, a u predstavi igraju Ivana Vukićević i Nenad Pavlović. Za tehniku je bio zadužen Dino Žužić. Autor Ivan Vyrypaev, kojeg kritičari rado opisuju kao ‘‘spoj Tarkovskog i Tarantina‘‘, napisao je ‘‘Kisik‘‘ s ciljem da gledatelju izokrene kut gledanja i natjera ga da dovede u pitanje svoje svjetonazore. Predstava se sastoji od deset kompozicija bez ikakve fabule koja ih veže. Propitkuju se odnosi muškarca i žena, religija, ljubav, situacija na Bliskom istoku i svrha života. U ovoj predstavi gledatelji će na duhovit način promišljati o sebi, a vjerujemo i nešto naučiti o svim područjima života koja su upletena u ovu predstavu koja jednostavno navodi na razmišljanje, ostavlja snažan dojam, a sve to na zabavan način. Gledatelji su kroz ovu predstavu dokučiti što je to njihov ‘‘kisik‘‘ i koja je to nit vodilja koja ih tjera da žive punim plućima.

40 glumaca
U četiri dana trajanja događanja moglo se pogledati osam kazališnih naslova, koje je predstavilo više od 40 mladih glumaca i glumica. Ulaz na sve predstave bio je besplatan. U srijedu, 13. ožujka na repertoaru je bila predstava Janka Polića Kamova "Djevica/tragedija mozgova" u izvođenju Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, a nakon nje pedstava Alise Debelić "Zorom" u izvođenju Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka. U četvrtak, 14. ožujka djelo je H. Ibsena "Hedda Gabler" izveli su studenti Umjetničke akademije u Splitu. U petak, 15. ožujka održana je javna tribina pod nazivom "Studentsko kazalište", a nakon toga održana je prezentacija rada studenata 3. godine Akademije za umjetnost i kulturu Osijek pod nazivom "Gluma-lutkarstvo-pokret". U večernjem terminu mogla se pogledati predstava Edvina Liverića i Nike Ivančića "Cabaret Valeska" Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka. U subotu uz dramu Henrika Ibsena "Hedda Gabler" Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, na programu je bila ista dramu Henrika Ibsena, ali ovaj put u izvođenju Akademije dramskih umjetnosti Zagreb.
Darko Kovačević
Temelj za nova prijateljstva
Cilj &TD Susreta je ostvariti i poboljšati suradnju, zajedništvo, prijenos znanja i iskustava, te ono što je najvažnije, postaviti temelj za prijateljstva, koja će dugi niz godina nositi i tvoriti budućnost hrvatske kazališne scene. &TD Susreti pozivaju studente na aktivno preuzimanje inicijative u kreiranju budućih programskih sadržaja, nudeći im infrastrukturnu i programsku platformu. Također, Susreti žele ponuditi uvjete i pokazati da postoji potencijal za formiranje generacijski utemeljenoga istupa mladih dramskih umjetnika.
Najčitanije iz rubrike