Kultura
U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Tridesetak pjevača skladbe je izvelo proživljeno, produhovljeno i sjajno uvježbano
Poslije subotnje večernje svete mise u župnoj crkvi sv. Josipa Akademski muški zbor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (AKMUZ) održao je koncert duhovne glazbe, koji je u svom pozdravnom govoru voditelj i dirigent Josip degl‘ Ivellio nazvao duhovnom meditacijom i duhovnim razmišljanjem.

– Čast mi je što stojim ispred ovog mladog, ali u ovom trenutku najnagrađivanijeg zbora u Hrvatskoj, koji puni osmu godinu osnutka, u kojemu su studenti, profesori, asistenti, docenti, iz čak devet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iza ovoga zbora je više od 150 koncerta u više od 40 gradova Hrvatske, zatim u Italiji, Francuskoj, Srbiji, Kosovu i Sloveniji. Ovi momci večeras ovdje pokazuju kako lice Hrvatske može biti bolje. Muških zborova zapravo više i nema - mi smo najmlađi, najveći i jedan od posljednjih europskih velikih muških zborova – rekao je dirigent degl‘ Ivellio.

Sretne i lijepe okolnosti


Nakon pariške turneje 2019. godine i dulje pauze izazvane koronavirosom i svime što se događalo od tada do danas za tri tjedna zbor ide na jednu veliku turneju u Amsterdam i Rotterdam, a za sljedeća tri tjedna u Dubrovnik, gdje će koncerte održati u Kneževu dvoru i katedrali sv. Vlaha. Zbor je do sada osvojio jedan Grand Prix, 11 zlatnih, osam srebrnih, dvije brončane i jednu posebnu plaketu, nagradu HDS-a za izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja (2021.) i nagradu za najbolju izvedbu skladbe suvremenog izričaja (2023.). Višestruki je pobjednik smotri i natjecanja, šest puta uzastopno najbolji je zbor grada Zagreba, a 2022. godine bio je viceprvak na državnom natjecanju Hrvatskoga sabora kulture.

– Posebno nam je drago da smo došli u grad u kojem nikad nismo bili, pa će već u tekstu programa za naš sljedeći nastup i Slatina biti na popisu gradova u kojima smo nastupali. Ovaj koncert zahvaljujemo spoju niza sretnih i lijepih okolnosti. Prošle godine u publici na našem svibanjskom koncertu bio je apostolski nuncij u RH, nadbiskup Giorgio Lingua, koji je poslije toga pozvao mene i predstavnika zbora Darija Vrbasliju na sastanak, na kome je bio i požeški biskup. Taj razgovor bio je začetak ideje koju je Dario detaljno razradio da budemo večeras ovdje, a sutra u župnoj crkvi bl. Ivana Merza. Mi smo s Merzom povezani jer je bio sveučilišni profesor, intelektualac, a mi smo mu 17. veljače pjevali na otvorenju spomen-ploče u Gradskoj knjižnici u Zagrebu na Starčevićevu trgu, koju je blagoslovio postulator kauze za beatifikaciju Ivana Merza, pater Božidar Nagy – ispričao je dirigent AKMUZ-a.

Gregorijanski korali


Na sveobuhvatnom repertoaru Akademskog muškog zbora FER-a skladbe su domoljubnog, ljubavnog, šaljivog ugođaja, a u Slatini su izveli dio svoga duhovnog programa. Na početku koncerta bili su gregorijanski korali, koji se rijetko mogu čuti, a koji su neprocjenjivo blago zapadne rimske Crkve ("Kyrie" iz Missa XI. Orbis factor i "Ave verum"). Izvedena je potom skladba bivšega doživotnog dirigenta Sikstinske kapele, kardinala Domenica Bartoluccija "O sacrum convivium", skladba Josipa degl‘ Ivellia "Ave verum" i skladba drugog papinskog dirigenta Don Lorenza Perosija "Missa a tre voci – Cerviana" (Kyrie & Gloria). AKMUZ njeguje i duhovni repertoar istočne Crkve, pa je izveden "Otče naš" Nikolaja Rimski-Koraskova, ali i crnačka duhovna skladba "Soon ah Will Be Done" u obradi Wiliama Dawsona, koja pripada protestantskoj crkvi. Koncert je završio "Slavopjevom" hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca. U nekoliko izvedaba solist je bio izvanredni Dario Vrbaslija, a u crnačkoj pjesmi solisti su uz Darija bili i Vedran Knežević, Domagoj Žokalj i Ivan Timko.

Tridesetak vrhunskih pjevača zagrebačkog zbora sve skladbe izvelo je doista proživljeno, produhovljeno i sjajno uvježbano. Oni su svima koji su imali čast nazočiti njihovim koncertima pružili jedinstveni užitak i doživljaj koji će zasigurno dugo pamtiti.

Petar Žarković
Uvijek raspoložen za dobre inicijative
Pokrovitelji nastupa Akademskog muškog zbora zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Slatini bili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, gradovi Zagreb i Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina i Župa sv. Josipa Slatina. Skladatelj i voditelj AKMUZ-a Josip degl’ Ivellio posebno je za organizaciju slatinskog koncerata zahvalio članu i solistu zbora Dariju Vrbasliji, Slatinčaninu za kojega je rekao da je od dolaska u zbor uvijek bio raspoložen za dobre inicijative i da je preuzeo puno solističkih dionica, a zahvalio je i slatinskim župnicima i svima s kojima je Dario dogovarao gostovanje. Drugi slatinski koncert Akademski muški zbor zagrebačkog FER-a održao je u nedjelju u župnoj crkvi bl. Ivana Merza, a sljedeći nastup ima 4. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će sudjelovati na 17. natjecanju pjevačkih zborova - Zagreb 2024.

Možda ste propustili...

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike